A brazil rendőrség letartóztatott egy férfit, akit az Egyesült Államok azzal vádol, hogy a libanoni fegyveres szervezet, a Hezbollah egyik fő pénztárnoka. Asszad Ahmed Barakatot a paraguayi és argentin határ közelében vették őrizetbe.

Barakatot személyiséglopásért is körözik Paraguayban, ahol korábban adóelkerülésért mára hat évet ült börtönben. Az argentin rendőrség pedig tízmillió dollár a Hezbollah számára való tisztára mosásával gyanúsítja, amit egy az Iguazú-vízesés környékén lévő kaszinóban követhetett el. Barakat libanoni állampolgár, és a brazil Foz do Iguaçu városban tartóztatták le.

A Hezbollah a Hármashatár régióban való jelenlétéről régóta szólnak hírek - Fotó: EPA

„Globális terrorista”

Az Egyesült Államok régóta aggodalmát fejezi ki az úgynevezett Hármashatár régióban élő jelentős arab közösségben folyó iszlamista aktivitás miatt. A térség a világ minden tájáról vonz turistákat, akik a vízesésekre és a gazdag trópusi esőerdőkre kíváncsiak. Ugyanakkor a terület a nagyarányú csempészés és kábítószer-kereskedelem révén is hírnévre tett szert.

2006-ban az amerikai pénzügyminisztérium „globális terroristának” nyilvánította Barakatot, és felvette arra a listára, amelyen azok a hármashatár régióban élő emberek szerepelnek, akik hozzájárulnak a Hezbollah finanszírozásához. Egyike volt annak a kilenc személynek és két vállalatnak, akiknek vagyonát befagyasztották.

„Asszad Ahmed Barakat Hármashatár régióbeli hálózata komoly finanszírozási forrása a libanoni Hezbollahnak” – jelentette ki Adam Szubin, az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatalának akkori igazgatója.

A brazil szövetségi rendőrség egy közleményben azt írta, hogy Barakat a paraguayi börtönből való 2008-as szabadulása után folytatta a tevékenységét Argentínában, Brazíliában és Chilében. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a férfit kiadják-e Paraguaynak, vagy Brazíliában állítják-e bíróság elé.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság