Andrés Manuel López Obrador megválasztott mexikói elnök továbbra is el kívánja adni az elnöki különgépet, pedig három órát volt kénytelen várni, hogy egy kereskedelmi géppel elutazhasson. A jövendőbeli elnök Oaxacából Mexikóvárosba tartó járata a heves eső miatt késett. „Nem fogok felszállni az elnöki gépre” – jelentette ki López Obrador a repülőn ülve.

A júliusi elnökválasztásokon elsöprő győzelmet arató baloldali vezető decemberben fog hivatalba lépni. Mexikó luxuskivitelű elnöki különgépét, egy 218,7 millió dollár értékű Boeing 787 Dreamlinert két évvel ezelőtt helyezték üzembe, miután Felipe Calderón korábbi elnök 2012-ben megrendelte azt. A Mashable akkor azt írta, hogy a világ összes vezetőjének repülőgépei közül ez a legmodernebb és leghatékonyabb elnöki különgép.

López Obrador az incidens ellenére is el kívánja adni az elnöki különgépet - Fotó: Reuters

Mit gondolnak erről a mexikóiak?

López Obrador, aki azt ígérte, hogy visszafogott kormányt fog vezetni, egyike volt annak a több száz utasnak, akik nem tudtak elindulni a fővárosba Huatulco csendes-óceáni üdülőhelyről. A fedélzeten készült felvételen, amit a Reuters szerzett meg, az hallható, hogy a megválasztott elnök arról beszél, hogy „zavarban lenne”, ha „egy luxusgépen utazna egy olyan országban, amelyben olyan nagy a szegénység”.

„Nem fogom magam meggondolni emiatt” – jelentette ki, és hozzátette: „Elég ebből az ostobaságból, ennek vége, vége, nem lesz maradása egyetlen arrogáns politikusnak sem.”

A történtekről szóló hírek kritikákat váltottak ki Mexikóváros egyes lakóiból. „Úgy gondolom, hogy ha már megvan a repülőgép, akkor használnia kellene” – mondta Alejandro Aguilar, aki hozzátette, hogy „nem normális dolog”, ha egy elnök a földön ragad. Arturo Miranda pedig azt mondta, hogy bár a megválasztott elnök láthatóan együttérzést mutat az emberekkel, „fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy hogy fog utazni, ha egy nemzetközi eseményen kell megjelennie?”

Az ország elnöki különgépének eladása mellett López Obrador azt is ígérte, hogy az elnöki palotából kulturális központot csinál, és egy szerény házban fog élni, csökkenti az elnöki fizetést és fellép a korrupció ellen.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság