A hágai Nemzetközi Bíróság a Chveron amerikai olajvállalat javára döntött az ecuadori kormánnyal való vitás környezetszennyezési ügyben. A Chevront korábban arra kötelezték, hogy 9,5 milliárd dolláros kártérítést fizessen több ezer, Ecuador amazóniai térségében élő lakosnak, akik azzal vádolták a vállalatot, hogy évtizedeken keresztül mérgező hulladékot helyezett el a Lago Agrio térség tavaiban és folyóiban.

A bíróság azt mondta ki, hogy az ecuadori legfelsőbb bíróság 2011-es ítélete csaláson, vesztegetésen és korrupción alapult. Az olajipari óriás most igényt tarthat a több millió dollárra rúgó perköltségre.

A helyiek szerint súlyos megbetegedéseket okoztak a kiöntött mérgező anyagok - Fotó: Reuters

A Chevron végig azt hangoztatta, hogy soha nem volt tulajdona Ecuadorban. A feltételezett környezetszennyezést a Texaco követte el 1964 és 1992 között. A Chevron később vásárolta fel a Texacót. A Chevron azt állítja, hogy a Texaco negyven millió dollárt költött a terület megtisztítására az 1990-es években, és 1998-ban egy olyan egyezményt írt alá Ecuadorral, ami mentesíti őt minden további felelősség alól.

Születési rendellenességek

Öt különböző amazóniai törzshöz tartozó mintegy harmincezer helyi lakos 1993-ban kezdeményezett eljárást a Texaco ellen. A felperesek azt mondják, hogy az olajvállalat szándékosan öntött ki 68 milliárd liter mérgező szennyezőanyagot tartalmazó vizet, és folyatott ki 64 millió liter nyersolajat az esőerdőbe az Északkelet-Ecuadori folytatott tevékenysége során.

Azt mondják, hogy az érintett terület 4.440 négyzetkilométert tesz ki a kolumbiai határnál. A helyi lakosok úgy vélik, hogy a szennyezés súlyos egészségügyi problémákat, például rákos megbetegedéseket és születési rendellenességeket okozott.

2011-ben egy ecuadori bíró 18,2 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a Chevront a Lago Agrio-térségben okozott „kiterjedt szennyezés” miatt. Az ecuadori legfelsőbb bíróság egy évvel később helybenhagyta az elmarasztaló ítéletet, de a kártérítés összegét 9,5 milliárd dollárra csökkentette.

„Örök büntetlenség”

A Chevron arra hivatkozott, hogy akkor csak azért vesztette el a pert, mert a falusiakat képviselő jogi csapat közel 300 ezer dollárnyi kenőpénzt fizetett ki Ecuadorban. 2014-ben Lewis Kaplan New York-i kerületi bíró azt állapította meg, hogy az ecuadori ügyvédek „korrupt eszközöket” vetettek be, hogy megnyerjék a 2011-es ügyet.

A mostani hágai ítélet után az őslakos közösségek egyik ügyvédje bírálta az ecuadori kormányt, amiért belement, hogy az ügyet egy választott bíróság elé vigyék. „Ezzel elfogadták a Chevron játékszabályait, és elérték, hogy a bűncselekmény örökké büntetlen maradjon” – fogalmazott Pablo Fajardo. Azt is mondta, hogy minden jogi lehetőséget megvizsgál.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság