Egy kampányrendezvényen megszúrták a brazil elnökválasztások legesélyesebb jelöltjét, Jair Bolsonarót. A szélsőjobboldali politikust egy tömegben támadták meg dél-keleti Minas Gerais államban. A politikuson bélműtétet hajtottak végre, és várhatóan felépül, közölte a kórház vezetése.

Az ellentmondásos politikus, aki sok brazilt felháborított rasszista és homofób megjegyzéseivel, jól teljesített a legutóbbi közvélemény-kutatásokon. A felmérések szerint ő kapná a legtöbb szavazatot az októberben esedékes elnökválasztásokon, ha Lula da Silva korábbi elnöknek nem sikerül elérnie, hogy indulhasson.

A Bolsonaro elleni támadásról videofelvétel is készült - Fotó: AFP/Getty Images

Mi történt?

A Juiz de Fora városában történt incidensről készült felvételen az látszik, hogy Bolsonaro hüvelykujját felfelé mutatva integet támogatói szoros gyűrűjében, amikor valószínűleg egy késsel megszúrják. Ezután összegörnyed a fájdalomtól, támogatói pedig gyorsan a földre rántják, és beteszik egy autóba.

A támadás után fia, Flavio először azt írta ki a Twitterre, hogy a politikus sebe „csak felületi”, két órával később azonban komorabban nyilatkozott. „Sajnos súlyosabb volt, mint amire számítottunk” – írta. „Sok vért vesztett, és 10/3-as vérnyomással, szinte holtan érkezett a kórházba. Állapotát mostanra úgy tűnik, hogy stabilizálták. Kérlek, imádkozzatok érte!”

A kórház vezetése később közölte, hogy Bolsonaro „mély”, életet veszélyeztető szúrt sebet szenvedett a belein, és „súlyos, de stabil” állapotban van. A kétórás műtét után az intenzív osztályon ápolják, tették hozzá, és legkevesebb egy hetet vagy tíz napot kórházban kell töltenie. A rendőrség bejelentette, hogy letartóztattak egy gyanúsítottat, Adelio Obispo de Oliveirát.

Milyen reakciók érkeztek a támadásra?

Bolsonaro vetélytársai mindannyian elítélték a késelést. Fernando Haddad, aki várhatóan Lula da Silva helyett a Munkáspárt jelöltje lesz, „abszurdnak és sajnálatosnak” nevezte a támadást.

Michel Temer elnök Brazíliavárosban azt mondta, hogy egy ilyen támadás „elfogadhatatlan” egy demokratikus államban, és azt reméli, hogy Bolsonaro hamarosan felépül. „A tolerancia a demokrácia része. Ez beletartozik a törvények betartásába” – fogalmazott.

Dilma Rousseff, az elnök elődje, arra figyelmeztetett, hogy a támadás nem maradhat büntetlenül, mert „példaként kell szolgálnia, hogy nem történhessen ilyen egyik jelölttel sem”.

Kik támogatják?

Bolsonaro támogatói olyan erős vezetőnek tartják a politikust, aki fel tudja venni a harcot a bűnözéssel. A Szociálliberális Párthoz (PSL) tartozó 63 éves politikusnak több millió követője van a brazil közösségi médiában, és sokan „brazil Trumpnak” nevezik. Támogatja a fegyvertörvények enyhítését, és több millió evangéliumi keresztény támogatását nyerte el kérlelhetetlen abortuszellenességével.

Hogyan lett elnökjelölt?

A korábban a hadsereg kapitányaként szolgáló Bolsonaro az 1980-as években lépett a politika színpadára a katonák jogainak védelmével. Brazília akkoriban épp csak, hogy visszatért a demokráciához, és 1989-ben tartották az első szabad választásokat.

Kevesen gondolták volna akkoriban, hogy Bolsonaróból valaha is esélyes elnökjelölt lehet. A munkáspárti kormány összeomlása, és Dilma Rousseff elnök két évvel ezelőtti elmozdítása azonban láthatóvá tette az ország politikai megosztottságának mértékét. Bolsonaro szókimondó retorikája és rendpártisága kedvező fogadtatásra talált azok körében, akik a baloldalt hibáztatják a korrupcióért és a gazdasági válságért.

2011-ben a Playboy magazinnak azt mondta, hogy „képtelen lenne szeretni a fiát, ha meleg lenne”, és inkább választaná, hogy „meghaljon balesetben”. 2015-ben pénzbírságra ítélték, amiért egy lapinterjúban azt mondta, hogy Maria do Rosario kongresszusi képviselő „olyan csúnya, hogy még megerőszakolni sem érdemes”. Jelenleg is folyik ellene nyomozás rasszizmus miatt, amiért feltételezhetően megvető megjegyzésekkel illette az afrobrazilokat.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság