Paraguay visszaköltözteti Tel Avivba az izraeli nagykövetségét, visszavonva ezzel a nemrég leköszönt Horacio Cartes elnök azon döntését, hogy a dél-amerikai ország diplomáciai misszióját Jeruzsálembe helyezte át, közölte újságírókkal szerdán a paraguayi külügyminiszter.

„Paraguay hozzá kíván járulni ahhoz a fokozódó regionális erőfeszítéshez, amelynek célja a széleskörű, tisztességes és tartós béke megteremtése a Közel-Keleten” – fogalmazott Luis Alberto Castiglioni külügyi tárcavezető.

Horacio Cartes (baloldalt) májusban még személyesen avatta fel Paraguay új nagykövetségét Jeruzsálemben - Fotó: Reuters

Cartes májusban Izraelbe utazott, hogy személyesen nyissa meg az új nagykövetséget Jeruzsálemben. Utódja, a szintén a Colorado Párthoz tartozó Marío Abdo a múlt hónapban foglalta el hivatalát.

Izrael paraguayi nagykövetének visszahívásával, és asoncióni nagykövetségének bezárásával reagált a dél-amerikai ország döntésére.

A paraguayi kormány döntésére csupán napokkal azután került sor, hogy Kolumbia jobboldali elnöke, Iván Duque kijelentette, hogy elődjének döntése, miszerint Kolumbia független államként elismeri Palesztinát, „visszavonhatatlan”, tekintve, hogy az államfő ilyen irányú döntéseit alkotmányos garanciák védik, és megerősítette, hogy kormánya teljes mellszélességgel ki fog állni az oslói egyezményen és az ENSZ határozatán alapuló két állami megoldás mellett.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság