Beiktatták Paraguay új elnökének Marío Abdo Benítez korábbi jobboldali szenátort, miután az áprilisi választásokon legyőzte liberális riválisát. Abdo Benítez Alfredo Stroessner tábornok egyik közeli munkatársának fia, és egyesek bírálják, amiért védelmébe vette az egykori diktátort.

Abdo Benítez Horacio Cartest váltja az elnöki poszton, mindketten a konzervatív Colorado Párt politikusai. A negyvenhat éves új elnök azt ígéri, hogy új megközelítést alkalmaz majd a jogrend terén, és üzletbarát politikát folytat majd. Paraguay az elmúlt években erős gazdasági növekedést könyvelhetett el.

Abdo Beníteznek ellentmondásos a viszonya a paraguayi diktatúrával - Fotó: Reuters

Stroessner tábornok 1954 és 1989 között irányította az országot, és bírálói szerint Latin-Amerika egyik legtitokzatosabb és legkegyetlenebb diktátora volt.

Az új elnök a közelmúltban igyekezett elhatárolódni apja, Id. Marío Abdo politikai hátterétől. Kijelentette, hogy jobban szeretné, ha a becenevén, és nem a néhai apjával közös keresztnevén szólítanák. „Nem a … fia vagyok. Engem Maritónak hívnak” – mondta.

A paraguayi sajtó azonban megjegyezte, hogy a beiktatására azzal a fehér Chevrolettel érkezett, amelyet Stroessner tábornok használt a katonai parádékon. Az autó az Abdo-család tulajdonában van, és a demokrácia visszaállítása óta már más elnökök is használták, köztük Abdo Benítez elődje, Horacio Cartes is.

Marío Abdo Benítez

  • Tizenhat éves korában az Egyesült Államokba költözött, és Connecticutban marketinget tanult
  • Igazgatóként dolgozott az építőiparban
  • 2004-ben kapcsolódott be a politikába
  • Paraguay egykori diktátorának, Alfredo Stroessnernek unokájával közösen alapított politikai frakciót
  • Ellenzi az azonos neműek házasságát és az abortusz legalizálását

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság