José Mujica, Uruguay korábbi elnöke kedden lemondott szenátori mandátumáról, amit ötéves elnöki ciklusának 2015-ös lejárta óta viselt. Döntését, hogy nem tölti ki 2020-ig tartó megbízatását, azzal indokolta, hogy „elfáradt a nagy utazásban”. Az egykori baloldali gerilla nyolcvanhárom éves.

Az exelnök lemondását hivatalos levélben közölte a szenátus elnökével, Lucía Topolanskyval, aki egyben Uruguay alelnöke és tizenhárom éve a felesége is. A levélben azt írta, hogy „személyes okai vannak [a lemondásának]”, amit „a hosszú utazásban való elfáradásként” határozott meg. „Mindazonáltal, amíg az agyam működik, nem mondok le a szolidaritásról és az eszmékért folytatott harcról” – folytatta.

Szerény életmódja tette igazán híressé Mujicát, amihez elnökként is ragaszkodott - Fotó: AFP

Szókimondó exgerilla

Mujica, aki közvetlen és időnként színes beszédmódjáról is híressé vált, elnézést kért „mindazoktól a kollégáktól, akiket a vita hevében esetleg személyesen megbántott”.

2013-ban bocsánatot kellett kérnie Argentína akkori elnökétől, Cristina Fernández de Kirchnertől, akit „vén banyának” nevezett, férjére, a korábbi elnökre, Néstor Kirchnerre, aki kancsal volt, pedig azt mondta, hogy az „összeakadt szemű férfi”. Szavait egy sajtótájékoztatón rögzítették, amikor nem tudta, hogy a mikrofonja be van kapcsolva. 2016-ban Nicolás Maduro venezuelai elnököt „olyan bolondnak” nevezte, mint egy „bakkecske”.

Mindazonáltal szerény életmódja, és az, hogy hivatali ideje alatt nem volt hajlandó beköltözni az elnöki palotába, tette igazán híressé. Akkor is és most is, ő és felesége, aki már 2005-ös házasságkötésük előtt is régóta élettársa és korábban gerillatársa volt, egy szerény virágtermesztő farmon élnek Montevideo külvárosában.

Elnöki fizetésének nagy részét Mujica jótékony célokra ajánlotta fel, és 2010-es hivatalba lépésekor egyetlen tulajdontárgya egy 1987-es Volkswagen Beetle volt.

Az ütött-kopott világoskék Beetle annyira híres lett, hogy 2014-ben egymillió dollárt ajánlottak érte, de Mujica visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy az autó nélkül nem tudná mivel szállítani háromlábú kutyáját.

Mujica lemondó levele nem volt meglepetés, mivel augusztus 3-án, amikor utoljára megjelent a szenátusban már bejelentette a lemondási szándékát. Az ülés alatt egyes politikai riválisai azt mondták, hogy nem tudják, hogy mennyire vegyék készpénznek, hogy véglegesen visszavonul az aktív politikától.

Luia Alberto Heber szenátor hangot is adott azoknak a pletykáknak, hogy Mujica azért távozik, hogy 2019-ben második alkalommal is megpályázza az elnöki posztot. „Természetesen nagyszerű dolognak tartjuk, hogy szabadidejét pihenéssel szeretné tölteni, ahelyett, hogy a pártunk ellen dolgozna, nyugodt pihenést kívánunk önnek!” – mondta.

Miközben a szenátusbeli kollégái minden jót kívántak neki, egyes bírálói a közösségi médiában úgy vélték, hogy bocsánatot kellene kérnie a baloldali fegyveres szervezet, a Tupamaros tagjaként az 1960-as és 1970-es években elkövetett tetteiért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság