2019 januárjától kivonják a forgalomból a műanyag szívószálakat, a hungarocellt és az egyszer használatos műanyagokat Dominikán, jelentette be pénteken a karibi szigetország.

A karibi sziget nagy lépéseket tesz a zöld gazdaság irányába, miután számos egyszer használatos termék betiltását jelentették be. A tilalom alá eső termékek tételes listáját későbbre ígérték.

Dominika büszke természeti adottságaira, és védeni kívánja azokat - Fotó: looptt.com

Júniusi költségvetési beszámolójában Roosevelt Skerrit miniszterelnök így fogalmazott: „Dominika büszke arra, hogy egy »természeti sziget«. Ezt minden módon ki kell érdemelnünk, és meg kell felelnünk neki. A szilárdhulladék-kezelés kérdése érinti ezt a kérdést, és ennek megoldásán továbbra is dolgoznunk kell.”

„A szélsőséges időjárási események mind gyakoribbak, és intenzívebbek, bizonyítékul szolgálva, hogy az éghajlatváltozás hatásai valósak, láthatóak, pusztítóak és könyörtelenek” – folytatta a María hurrikánra utalva.

A miniszterelnök elmondta, hogy az országnak meg kell védenie a környezetét, ha egyszer szeretné újjáépíteni és „helyreállítani” a sziget társadalmát és gazdaságát.

Dominika egy évvel korábban kívánja bevezetni lakossága körében a zöld kezdeményezést, mint a szomszédos Bahama-szigetek, ami áprilisban szintén bejelentette, hogy 2020-tól betiltja az egyszer használatos termékeket.

Még délebbre tekintve, Chile szintén a műanyag zacskók betiltása mellett döntött, vállalatainak pedig fel kell hagynia a fosszilis energiahordozók használatával. Ezekkel az intézkedésekkel a dél-amerikai ország egy szénhidrogén-mentes társadalmat kíván létrehozni.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság