Az argentin szenátus elutasította az abortusz legalizálását, amikor csütörtökön elvetette azt a törvénytervezetet, amit a képviselőház már megszavazott, és ami hónapok óta megosztotta az országot.

A 38-31 arányban leszavazott törvénytervezet a terhesség tizennegyedik hetéig ingyenesen lehetővé tette volna a művi terhességmegszakítást. Erre jelenleg csak akkor van lehetőség, ha nemi erőszak történt, illetve akkor, ha az anya élete veszélyben forog.

A tervezet támogatói szerint az abortusz tiltása veszélyes a nőkre nézve - Fotó: Archív

A parlament alsóházának különböző pártokhoz tartozó képviselői júniusban szavazták meg a jogszabályt, ám a szenátus – ahol olyan képviselők vannak többségben, akiknek tartományaiban erős a katolikus egyház befolyása – elutasításával a tervezet érvényét vesztette.

A kezdeményezés erősen megosztotta a társadalmat és az ország főbb politikai pártjait. Ez szerdán meg is mutatkozott, amikor a szakadó eső ellenére nagyszámú, az abortusz legalizálása melletti kiállást szimbolizáló zöld kendőt lobogtató tüntető foglalta el a kongresszus épülete körüli utcákat. Néhány méterre tőlük pedig kék kendős tüntetők gyülekeztek, akik arra kérték a szenátust, hogy utasítsa el a tervezetet.

Sokan szerda óta a kongresszus épületénél táboroznak. „Én még mindig optimista vagyok. Ma nem fogadták el, de elfogadják holnap, vagy holnapután” – mondta a huszonhárom éves abortuszpárti Natalia Carol. „Ezzel nincs vége.”

A kongresszusban is heves vita alakult ki, és a legalizálás ellenzői azt hangoztatták, hogy az életet már a fogantatástól kezdve védeni kell, néha azonban szélsőséges álláspontot képviseltek.

„Vannak olyan esetek, amikor a nemi erőszakban nincs meg a nők elleni erőszak klasszikus mintázata (…), például a családon belüli visszaélés esetén, amikor nem beszélhetünk erőszakról” – mondta Rodolfo Urtubey, az északi Salta tartomány szenátora, aki ezzel igyekezett igazolni a törvényes abortuszt ellenző álláspontját.

A törvénytervezet támogatói azzal érveltek, hogy titokban végzett művi terhességmegszakítások okozzák a legtöbb anyai halálozást Argentínában, és az alacsony jövedelmű nők fokozottabban vannak kitéve annak, hogy ezeket az eljárásokat egészségtelen környezetben hajtják végre rajtuk.

„Csak a törvényes, biztonságos és ingyenes abortusz lehetősége vethet véget annak, hogy még több nő haljon bele a nem kívánt terhességébe” – szögezte le szerdán Pedro Guastavino, Entre Ríos tartomány ellenzéki szenátora.

Latin-Amerikában csak Kubában és Uruguayban engedélyezett, hogy a nők a terhességük megszakításáról döntsenek, és ennek költségeit az állami egészségügyi rendszer állja is.

Argentínában a feminista csoportok által támogatott abortuszjogi mozgalom az utóbbi években felélénkült. A nők elleni erőszakot akarják megállítani, és azt mondják, hogy a törvény véget vetne a szabályozatlan abortuszoknak, amelyek a kormány adatai szerint az anyai halálozás legfőbb okai.

Az egészségügyi minisztérium becslése szerint évente legkevesebb 350 ezer illegális abortuszt végeznek Argentínában, bár nemzetközi emberi jogi szervezetek ez a szám még magasabb lehet.

„A törvénytervezet leszavazása nem állítja meg a mozgalmat” – jelentette ki az abortuszjogért küzdő Női Egyenjogúsági Központ igazgatója, Paula Ávila-Guillén. „Ott leszünk legközelebb is, amikor újra a törvényhozás elé kerül.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság