Nem sokkal azután, hogy bejelentette, hogy Hamilton Mourao tartalékos tábornokot választja alelnökjelöltjének, a Rio de Janeiró-i kongresszusi képviselő és elnökaspiráns Jair Bolsonaro elmondta, hogy megválasztása esetén kabinetjében lesznek katonák.

Bolsonaro megerősítette, hogy elnökké választása esetén egyes minisztériumok élére katonákat nevezne ki. Így fogalmazott: „Ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy jó pár katonaminiszter lesz. Nem tudom mennyi. A hozzáértésüktől és a képességeiktől függ. Vannak olyan minisztériumok, amelyekbe nem illenek katonák, mert nincsenek tapasztalataik azokról a területekről. (…) Úgy vélem, hogy egy katonát nehéz korrumpálni.”

Bolsonaro már többször elismerően nyilatkozott a brazil katonai diktatúra időszakáról - Fotó: Reuters

Ezután elismerte, hogy bár tábornokok kormányzati posztokba helyezése nem garantálja, hogy megvesztegethetetlenek lesznek, úgy fogalmazott, hogy az ilyen esetek „sokkal kevésbé lesznek gyakoriak. (…) Az emberek egy működő Brazíliát akarnak. Nem számít, hogy a kormányban katonák, férfiak, meleg vannak, ha működik.”

Ennek az érvének az alátámasztására Bolsonaro példának azt hozta fel, hogy elnökké választása esetén a tudományos és technológiai tárca élére Marcos Pontes brazil űrhajóst tenné.

Dilma Rousseff korábbi elnök 2016-os felelősségre vonási eljárásának szavazásán Bolsonaro felszólalásában nemcsak Rousseff eltávolítását sürgette, de a diktatúra hírhedt kínvallatási programjának 1970-es évekbeli vezetőjét, Carlos Brilhante Ustra ezredest is méltatta.

Azt mondta, hogy azért említi Ustrát, mert az „Dilma Rousseff rettegésének forrása”, Rousseff ugyanis fiatal nőként három évet ült börtönben, amiért baloldali gerilla volt, ahol Ustra jelenlétében kínozták, többek között elektrosokkal.

Bolsonaro más alkalommal a katonai kormányzás visszaállítását javasolta, egyszer pedig állítólag azt mondta, hogy Augusto Pinochet chilei diktátornak „több embert kellett volna megölnie”.

Az UOL közvélemény-kutatása szerint Bolsonaro a börtönben lévő korábbi elnök, Luiz Inacio Lula da Silva mögött a második helyen áll az elnökválasztási versenyben. Ha Lulát nem engedik indulni, akkor első helyre léphet elő.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság