A mexikói választási hatóság, az INE előzetes eredményei szerint Andrés Manuel López Obrador (ismertebb nevén AMLO) elsöprő többséggel, a szavazatok több mint 53 százalékának megszerzésével győzött a július 1-i elnökválasztásokon.

A választási részvétel 62,9 százalékos volt, és a Nemzeti Akciópártot (PAN) képviselő jelölt, a második helyen befutó Ricardo Anaya mindössze valamivel több mint 22 százalékot kapott.

AMLO támogatói radikális változást várnak az új elnöktől

Tamara Pearson független újságíró a Real Newsban megjegyezte, hogy AMLO közel egy évszázad után az első olyan elnök lesz, aki nem a jobboldali Intézményes Forradalmi Párt (PRI) vagy a PAN soraiból kerül ki.

A teleSUR English beszámolója szerint az első eredmények közzététele után a támogatóihoz intézett első beszédében AMLO a mexikóvárosi Hilton Hotelben kialakított kampányközpontjában azt mondta, hogy harcolni fog a korrupció ellen és büntetni fogja azt, még akkor is, ha esetleg saját harcostársai ellen kell majd fellépnie.

„Az átalakításoknak, amelyeket véghez fogunk vinni, alapvető részét képezi majd a korrupció kisöprése az országunkból. (…) A korrupció nem egy kulturális jelenség, hanem egy dekadens politikai rezsim terméke” – fogalmazott.

A bevándorlással kapcsolatban azt mondta, hogy a belső piac erősítésére fog törekedni, hogy megtermeljék mindazt, amit az ország elfogyaszt, és minden olyan lépést meg fog tenni, ami ahhoz szükséges, hogy a mexikóiak ne menjenek el a szülőföldjükről, ott dolgozzanak, és ott találják meg a boldogságot. „Bárki, aki ki szeretne vándorolni az kedvtelésből tegye ezt, ne szükségből” – mondta.

AMLO december 1-én fogja elfoglalni hivatalát, és azt ígérte, hogy megválasztott elnökként be fogja járni az országot, hogy kormányt alakítson „az emberekből, az emberekkel, az emberekért”. Azt mondta, hogy kormánya átmenet lesz Mexikó történelmének egy új korszakába.

Pearson megjegyezte, hogy AMLO Morena pártja „zéró toleranciát” szorgalmaz a biztonsági erők korrupciójával szemben, összeférhetetlenségi törvényt szeretne, „felgyorsítaná” az átmenetet a megújuló energiaforrások használata felé, és visszaállítaná a békét az utcákon és az otthonokban.

Azt írta, hogy bár voltak félelmek a választási csalással kapcsolatban, de az előzetes eredmények nagy győzelmet jeleznek a baloldali jelöltnek. Megjegyezte, hogy „a mexikóiak többsége nagyon rossz véleménnyel van a választási rendszerükről, és mindössze két százalékuk véli úgy, hogy Mexikóban teljes demokrácia van”. 2006-ban, amikor AMLO először indult az elnökválasztásokon, sokak szerint ellopták a győzelmét, ami akkor hatalmas tiltakozásokat váltott ki. Akkoriban AMLO ilyen kijelentést tett: „Soha nem volt demokrácia Mexikóban.”

Pearson szerint a választások napján délután két óráig „324 választási bűncselekményt jelentetettek. Legtöbbször szavazatvásárlások történtek, és a szavazásra jogosító okmányokat loptak el.”

„Egyes őslakos csoportok pedig kiugró mértékben utasították el a választásokon való részvételt. A [radikális őslakos] zapatista mozgalom elutasította a »velejéig rothadt« rendszert, Nahuatzénban pedig a michoacán őslakos közösségek közölték a hatóságokkal, hogy a köreikben nem fogják engedni a szavazást. Ők a saját vezetőiket választják meg.”

Írta: Kerry Smith

Forrás: Green Left Weekly