Évtizedek óta a legerőszakosabb kampány után választanak ma új elnököt a mexikóiak. Több mint százharminc jelöltet és más politikával foglalkozó személyt öltek meg a kampány tavaly szeptemberi kezdete óta.

A felméréseket a hatvannégy éves Andrés Manuel López Obrador, Mexikóváros korábbi baloldali polgármestere vezeti, aki korrupció-ellenes harcot ígér.

A Morena nevű pártja által vezetett koalíció kiszoríthatja a hatalomból a Mexikót közel egy évszázada kormányzó két pártot.

A mexikóiak többsége radikális változásokat akar az országban - Fotó: AFP

Harmadik nekifutásra?

Ez volt emberemlékezet óta a legerőszakosabb kampány Mexikóban. Most, hogy elérkezett a szavazás napja, sok mexikói mégis úgy érzi, hogy itt a lehetőség elmozdítani az országot eddig vezető kormányt.

Sok millió hétköznapi mexikói dühös Enrique Peña Nieto elnökre és kormányára, különösen a gyengélkedő gazdaság, az általános korrupció, a bűnözés és a büntetlenség miatt.

Sokan Andrés Manuel López Obradortól, azaz AMLO-tól várják a változást, aki az elmúlt két választáson alulmaradt.

Ő választási programjának középpontjába a korrupció elleni harcot állította, és azt ígéri, hogy az állam és a politikai és üzleti elit visszaéléseinek megfékezésével emelni fogja a béreket és a nyugdíjakat.

Ellenfelei, köztük a jobbközép jelölt, Ricardo Anaya, igyekeztek őt populistának és veszélyes hazárdjátékosnak beállítani, akire nem lehet rábízni a gazdaságot.

A közvélemény-kutatások szerint azonban a választók többségét nem érdekelte ez az üzenet, és harmadik alkalommal már készek López Obrador kezébe helyezni az elnökséget.

Hogyan jött el a választások napja?

Mintegy 88 millió mexikói jogosult szavazni, és nemcsak elnököt, de 128 szenátort, ötszáz kongresszusi képviselőt, valamint állami és helyi tisztviselőket is fognak választani.

Manuel Sánchez, egy mexikóvárosi utcai árus elmondta, hogy egy nyílt és átlátható versenyt remél. „Bízunk benne, hogy a kormány nem avatkozik be ebbe a választásba, hogy az emberek elmennek és szabadon szavazhatnak, és a kormány nem követ el csalást” – mondta.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a főváros Tlalpán kerületének egyik szavazóhelyiségénél, hogy tanúi legyenek annak, ahogy López Obrador leadja a szavazatát.

A vezető jelölt „történelminek” nevezete az idei választásokat, és így fogalmazott az újságíróknak: „Mi egy igazi változás esélyét képviseljük.”

Legszorosabb riválisa minden jel szerint a jobbközép koalíciót vezető Anaya. A kormányzó PRI párt jelöltje José Antonio Meade korábbi pénzügyminiszter.

Mi a választások tétje?

Ha ezúttal López Obrador nyer, akkor ezzel véget vet a mexikói politikát uraló két párt, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) és a Nemzeti Akciópárt (PAN) dominanciájának. López Obrador őket egyazon „maffiahatalom” részeinek tartja őket.

Mexikó Latin-Amerika második legnagyobb gazdasága, és nagy olajexportáló ország. Az olajárak azonban visszaestek, és a mexikói valuta, a peso élesen leértékelődött a dollárral szemben.

Az ország lakosságának több mint negyven százaléka szegénységben él. A magas szintű korrupció és bűnözés miatt egyes vállalatok elmenekülnek a legrosszabb térségekből.

Szombaton egy Quitana Roo állambeli faluban, Sabanban egy bárban agyonlőttek egy újságírót, számoltak be róla tisztviselők. Mexikót tartják a világ legveszélyesebb országának az újságírók számára.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság