A kolumbiai elnökválasztások vasárnapi második fordulójának zárása után egy órával a választási hatóságok bejelentették, hogy a szavazatok száz százalékának összeszámolását követően a szélsőjobboldali jelölt, Iván Duque győzött baloldali riválisával, Gustavo Pertóval szemben. Az előbbi 53,98 százalékot, az utóbbi pedig 41,81 százalékot szerzett.

A választási részvétel közel 53 százalék volt, ami azt jelenti, hogy 19.411.268 kolumbiai választópolgár adta le a szavazatát.

Iván Duque győzelmével kérdésessé vált a békemegállapodás sorsa - Fotó: Reuters

Petro a Twitteren ismerte el vereségét a Caracol Radiónak válaszolva, miután a napilap arról számolt be, hogy elismerte az eredményeket. „Melyik vereség. Nyolcmillió kolumbiai férfi és nő állt ki szabadon. Nincs itt semmilyen vereség. Egyelőre nem leszünk benne a kormányban.”

Egy sajtótájékoztatón hozzátette: „Nem győztek le minket. Mennyi kormányzónk és polgármesterünk lesz a jövőben? Ezen a feladaton kell dolgoznunk. Visszatérünk a köztársaság szenátusába, de nem azért, hogy azt tegyük, amit a múltban: hanem, hogy onnan elmenjünk az országba, hogy bejárjuk Kolumbia utcáit és tereit.”

Az első fordulóban Duque 7,5 millió szavazattal (39,14 százalék) vezetett, Petro pedig 4,8 millióval (25,08 százalék) követte.

Duque egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy fő célja az, hogy Kolumbia egységéért dolgozzon és harcoljon a korrupció ellen. „A zászlónkat magasba emelve fogunk harcolni a korrupció ellen.” Elmondása szerint a megbékélést is fontosnak tartja.

A második fordulóban Álvaro Uribe korábbi elnök ellentmondásos pártfogoltja, Duque és az egykori gerilla és Bogotá baloldali expolgármestere, Petro feszült egymásnak.

Az egyik fő nézetkülönbségük az volt, hogy Duque le kívánja cserélni a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) között jelenleg érvényben lévő békemegállapodást egy új, kevésbé barátságos megállapodásra, amelynek értelmében a szervezet egykori tagjai börtönbe is kerülhetnek.

Petro ezzel szemben a megállapodás fenntartása mellett érvelt, a szén- és olajfüggőséget kívánta csökkenteni, és az állami jövedelmeket a peremre szorult társadalmi rétegek között osztotta volna újra.

Ezek voltak az első választások Kolumbiában az egykori FARC-cal kötött 2016-os békemegállapodás aláírása óta. A megállapodás öt évtizednyi háborúnak vetett véget a kormány és a lázadó szervezet között.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság