Juan Manuel Santos kolumbiai elnök múlt hét pénteken bejelentette, hogy ezen a héten Kolumbia hivatalosan is a NATO első latin-amerikai „globális partnere” lesz. Santos szerint ez a lépés javítani fogja Kolumbia nemzetközi megítélését.

„Jövő héten Brüsszelben hivatalossá fogjuk tenni – és ez nagyon fontos – Kolumbia belépését a NATO-ba globális partneri státuszban. Mi leszünk az egyetlen latin-amerikai ország, amely ebben a kiváltságban részesül” – mondta elnök televíziós beszédében.

Santos szerint Kolumbia profitálni fog a NATO-tagságból - Fotó: Kolumbiai Elnöki Hivatal/Reuters

Kolumbián kívül a NATO „partnere a földgolyón” vagy egyszerűen csak „globális partnere” még Afganisztán, Ausztrália, Irak, Japán, a Koreai Köztársaság, Mongólia, Új-Zéland és Pakisztán.

Mindegyikük „Egyéni Partnerségi Együttműködési Programot dolgozott ki” az Egyesült Államok vezette huszonkilenc országgal, és sokuk aktívan részt vesz NATO-missziókban is.

Kolumbia és a NATO 2017 májusában, az azóta politikai párttá alakult FARC-cal kötött békemegállapodást követően hozta tető alá partnerségi megállapodást.

A NATO weboldala szerint az együttműködési területek között olyanok szerepelnek, mint a kiberbiztonság, a tengeri biztonság, a terrorizmus és az ahhoz kapcsolódó szervezett bűnözés elleni harc, illetve a kolumbiai fegyveres erők képességeinek és kapacitásának növelése.

A globális partneri státusz nem feltétlen jelenti azt, hogy Kolumbia a jövőben a NATO katonai műveletiben is részt fog venni.

„Kolumbia sokat fog profitálni abból, hogy aktív tagja lesz a nemzetközi közösségnek, mivel számos probléma, amivel küzdünk globális természetű, és azok megoldásához szükségünk van más országok támogatására, és a velük való együttműködésre” – fogalmazott Santos, aki nem sokkal azután jelentette ezt be, miután a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felvette Kolumbiát a tagjai közé.

Forrás: Reuters

Fordította és szerkesztette: Latin-Amerika Társaság