Paraguay hétfőn megnyitotta a nagykövetségét Jeruzsálemben, amivel az Egyesült Államok és Guatemala után ő lett a harmadik ország a világon, amely így tett.

A nagykövetséget a vasárnap este Izraelbe érkező Horacio Cartes paraguayi elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök társaságában nyitotta meg a Malha Technológiai Parkban, ugyanabban az épületben, amelyben a jeruzsálemi guatemalai nagykövetség is megnyílt a múlt héten.

Horacio Cartes Izraelbe utazott, hogy személyesen nyissa meg a nagykövetséget Jeruzsálemben - Fotó: Amos Ben Gershom/GPO

Május 14-én az Egyesült Államok is megnyitotta a nagykövetségét az Izrael által fővárosának tekintett Jeruzsálemben. Ciszjordániában és Gázában erre nagy tiltakozások kezdődtek. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint hatvan ember meghalt és háromezernél is többen megsérültek az izraeli fegyveres erőkkel való összecsapásokban.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Kelet-Jeruzsálemet Ciszjordánia maradék részével és a Gázai-övezettel együtt. Később elcsatolta Kelet-Jeruzsálemet, és a várost „örök és oszthatatlan fővárosának” nyilvánította, amit a nemzetközi közösség soha nem ismert el.

A palesztinok, akik több mint a város összlakosságának egyharmadát teszik ki, Kelet-Jeruzsálemet jövendőbeli államuk fővárosának tartják.

A Palesztina és Izrael közötti béketárgyalások 2014 áprilisa óta megrekedtek. Az Egyesült Államok által támogatott folyamat kilenc hónapig tartott, és nem ért el számottevő eredményeket.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság