A Heckler & Koch német fegyvergyártó vállalat hat egykori alkalmazottjának kellett kedden bíróság elé állnia Stuttgartban. Azzal vádolják őket, hogy Mexikó erőszakos részeire küldtek fegyvereket illegálisan.

A vádiratban tizenhat szállítmányban összesen 4.500 darab G36-os támadófegyver és kisebb lőfegyverek szerepelnek. Ügyészek szerint a fegyverek Mexikó olyan részeire érkeztek, amelyek Németország fegyverexport-tilalma alá esnek.

A per nyitónapján aktivisták az eltűnt mexikói diákok képeivel tiltakoztak a bíróság épületénél - Fotó: AFP

A vádlottak ügyvédei sajtóbeszámolók szerint azt állítják, hogy a fegyverszállítmányok törvényesek voltak, és egy szigorúan ellenőrzött rendőrségi raktárba kerültek.

Mexikóban bandaháború dúl.

A délnyugat-németországi Oberndorfban készülő H&K fegyvereket az egész világon használják fegyveres konfliktusokban. Mexikón kívül a H&K fegyverei vannak katonák és milícisták kezében Pakisztánban, Mianmarban (Burma), Szaúd-Arábiában, Iránban és Törökországban.

A stuttgarti ügyet egy békeaktivista, Jürgen Grässlin által nyolc évvel ezelőtt bemutatott bizonyítékok robbantották ki, számolt be róla a német sajtó.

Az ügyészek azt mondják, hogy a 2006 és 2009 közötti fegyverexportok megsértették a német Háborús fegyverkorlátozási törvényt és a Külkereskedelmi törvényt.

A vállalat két vezető beosztású alkalmazottja is a vádlottak között van. A hat vádlott egyike, az egykori marketing munkatárs nem volt ott a tárgyalás keddi nyitónapján, mert Mexikóban tartózkodik rossz egészségi állapotban.

Az SWR és BR német tévécsatornák bizonyítékokat találtak arra, hogy ezeket a G36-os gépfegyvereket használta az a hírhedt milícia, amely 2014-ben megtámadta a diákokat Igualában. Az eset során hat diákot megöltek, negyvenhármat pedig elraboltak. Azóta nyomuk veszett, csupán egyiküknek találták meg a maradványait.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság