Csaknem kétmillió hektárnyi erdő tűnt el perui Amazóniából 2001 és 2016 között, ami évente több mint 123 ezer hektárt jelent, derült ki a perui környezetvédelmi minisztérium kedden nyilvánosságra hozott adataiból.

A mezőgazdaság, az állattenyésztés, az illegális fakitermelés, a titokban folytatott bányászat és a kábítószer-kereskedelem ennek fő okozói, nyilatkozta az AFP-nek César Calmet, a minisztérium erdővédelmi programjának igazgatója.

Az illegális aranybányászat egyik fő okozója az erdőirtásoknak Peruban - Fotó: Reuters

„Ha ebben az ügyben nem születnek határozatok, akkor akár 300-400 ezer hektárnyi erdő is eltűnhet évente” – figyelmeztetett.

Műholdfelvételek azt mutatják, hogy az erdőirtás 2017-ben is rohamosan folytatódott, és 143 ezer hektár – ami annyi, mint 200 ezer futballpálya – amazóniai esőerdő tűnt el Peru térképéről, számolt be róla a Mongabay környezetvédelmi weboldal.

Az ENSZ környezetvédelmi ügynöksége szerint Peru a Földön lévő tizenhét „megadiverzitású” ország egyike, amelyek együttesen a világ biológiai sokféleségének hetven százalékát adják, és ez az ország adja az amazóniai esőerdő második legnagyobb részét Brazília után.

Az ország keleti részén lévő Amazonas-medence teszi ki Peru területének egyharmadát, és értékes forrása az üvegházhatást okozó, és ezáltal a globális felmelegedésért felelőssé tehető gázok megkötésének.

Calmet szervezete a környezetvédelmi minisztériumban azt mondja, hogy a helyzet különösen aggasztó Madre de Dios amazóniai régiójában, ahol erősen jelen van az aranymosás, és az erdőirtás gyorsan fokozódik, a 2001-es ötezer hektárról 2016-ra tizenhétezer hektárra nőtt.

Ferenc pápa januárban a térségbe látogatott, és fel is szólított Amazónia és az ott élő őslakosok védelmére. Elment a régió fővárosába, a brazíliai és bolíviai határ mentén lévő Puerto Maldonadóba is, ahol a bányászok annyi higanyt engednek a folyókba, hogy félő, hogy egyes halak fogyasztása már nem biztonságos.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság