David Granger guyanai elnök „mészárlásnak” nevezte azt a múlt héten történt kalóztámadást, amely során attól tartanak, hogy legkevesebb tizenkét halászt ölhettek meg.

„Ez egy nagy mészárlás, egy hatalmas tragédia” – mondta Granger csütörtökön. Négy, összesen körülbelül húsz embert szállító hajót támadtak meg a szomszédos Suriname partjainál múlt hét pénteken, mondták el a helyi hatóságok.

David Granger hatalmas tragédiának nevezte az incidenst - Fotó: PA

Azóta három ember holttestét találták meg. Négy társuknak állítólag sikerült elmenekülniük, számolt be róla a Reuters hírügynökség. A túlélők elmondása szerint több még mindig eltűntként nyilvántartott halászt arra kényszerítettek, hogy nehezékekkel a lábukon a tengerbe ugorjanak. A többnyire guyanai férfiakat megverték és kirabolták.

Granger az újságíróknak csütörtökön arról beszélt, hogy Guyana „nagyon sikeresen” szorította vissza a kalózkodást a térségben, de a mostani halálos kimenetelű támadások „nagy visszalépést” jelentenek.

„Együttérzésünket fejezzük ki a kifosztottak családjainak” – tette hozzá, és elmondta azt is, hogy a mentőcsapatok a suriname-i és guyanai hatóságokkal együttműködve továbbra is folytatják a kutatást a régióban.

Az állam azt is bejelentette, hogy támogatni fogja az áldozatok családjait. A kalózkodás régi probléma a Suriname-hoz és Guyanához közeli vizeken, bár a jelentett incidensek száma az utóbbi években csökkent.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság