A pakisztáni kormány az ország legmagasabb polgári kitüntetését, a Nishan-e-Pakistant ítélte oda poszthumusz Kuba néhai forradalmi vezetőjének és korábbi elnökének, Fidel Castrónak.

A havannai Hotel Nacionalban tartott ünnepségen Kamran Shafi pakisztáni nagykövet háláját fejezte ki a kubai forradalmi vezetőnek azért a segítségért, amit országának nyújtott.

A pakisztániak máig hálásak Fidel Castrónak a 2005-ös segítségnyújtásért - Fotó: Reuters

„Fidel megnyitotta a kubaiak szívét a világra, és ezért emberek milliói szeretik az országát” – fogalmazott Shafi, és hozzátette, hogy Castro „az imperializmussal és a neokolonializmussal szembeni ellenállás ikonja” volt.

A nagykövet köszönetet mondott Kubának, amiért 2.500 orvost küldött Pakisztánba a pusztító 2005-ös földrengés után. Elmondta, hogy a kubai orvoscsoport kilenc hónap alatt több mint 1.700.000 beteget látott el az ország legtávolabbi és a földrengés által legjobban sújtott területein.

A 7,6-os erősségű földrengést tartják a legtöbb halálos áldozatot követelő ilyen jellegű természeti katasztrófának Dél-Ázsia modernkori történelmében. A becslések szerint több mint százezer ember halt meg, és több millióan megsérültek vagy váltak hontalanná.

„Örökké emlékezni Fidelre fogunk nagylelkű és önzetlen segítségért, amit népünknek nyújtott” – jelentette ki Shafi.

A Nishan-e-Pakistan polgári kitüntetést korábban más államfők is megkapták, például az egykori jugoszláv elnök, Josip Broz Tito 1961-ben, Nelson Mandela dél-afrikai elnök 1992-ben, illetve Kína jelenlegi elnöke, Hszi-Csin-ping 2015-ben.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság