Kubában egy nappal előbb kezdődik a nemzetgyűlés azon ülése, amelyen megválasztják a Raúl Castro helyére lépő új elnököt, számolt be róla az állami Radio Rebelde hétfőn. A márciusi választásokon megválasztott új nemzetgyűlés eredetileg csütörtökön ült volna össze, de végül április 18-án, szerdán helyi idő szerint reggel kilenc órakor kezdi meg alakuló ülését.

„A Kubai Köztársaság Államtanácsa a ráruházott jogával élve megállapodott abban, hogy a Néphatalmi Nemzetgyűlés 9. törvényhozási ülésszakának alakuló ülését 2018. április 18-án reggel kilenc órakor kezdi a havannai Kongresszusi Palotában.”

Díaz-Canel (jobboldalt) lehet Raúl Castro utódja - Fotó: Archív

„A döntést azért hozták, hogy felgyorsítsák a folyamatot, amit egy ilyen fontos ülés megkövetel” – írta a Radio Rebelde a weboldalán. A beszámolóban arról nem esik szó, hogy az ülés egynapos lesz-e, vagy átnyúlik csütörtökre is.

A március 11-én megválasztott 605 képviselő azért fog összeülni, hogy megválasszák a következő elnököt, első alelnököt, öt alelnököt és az államtanács huszonhárom tagját.

A 86 éves Raúl Castro korábban bejelentette, hogy második ötéves ciklusa végén távozik az elnöki posztról.

A kormányzó Kubai Kommunista Párt még nem nevezett meg hivatalos jelöltet, de a párt több tisztviselője is a lehetséges indulók között van. A legesélyesebb közülük az 57 éves Miguel Díaz-Canel első alelnök.

Díaz-Canel lenne az első olyan államfő, aki a Fulgencio Batista diktátort megdöntő 1959-es forradalom után született.

A lehetséges jelöltek között van még José Ramón Machado Ventura, a párt másodtitkára, aki a kubai forradalom során a gerillák között harcolt a Sierra Maestrában; és Ramiro Valdés, egy másik korábbi gerilla, aki jelenleg az államtanács és a minisztertanács alelnöke.

Ezenkívül a 168 néphatalmi önkormányzati gyűlés is rendkívüli ülést tart szerte az országban, hogy kiválasszák a tartományi küldötteket, számolt be róla a Granma.

Raúl Castro, akit hivatalosan tíz évvel ezelőtt választottak meg Fidel Castro mandátumának 2008-as lejártakor, a 2021-ben tartandó következő kongresszusig a Kubai Kommunista Párt vezetője maradt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság