Kolumbia 2025-ig meghosszabbítja az illegális fakitermelés elleni harcát. A stratégiája az, hogy az eredményekért fizet. Ezt a norvég miniszterelnök jelentette be, miután kétszázötven millió dollárt adományozott a projektre.

Egy Németország, az Egyesült Királyság, Norvégia és Kolumbia által 2015-ben aláírt megállapodás keretében Erna Solberg norvég miniszterelnök megerősítette, hogy a kolumbiai esőerdők megóvását célzó közös küzdelmet öt évvel meghosszabbítják.

Solberg (bal szélen) és Santos elnök (jobb szélen) megállapodtak a program meghosszabbításában - Fotó: EFE

„Kolumbia nagy eredményeket ért el: Norvégia továbbra is szoros és hosszú távú szövetséges lesz, ha Kolumbia fejlődik” – mondta Solberg.

„Ma megállapodtunk, hogy 2020 utánra is kiterjesztjük a klímával és az erdőkkel kapcsolatos partnerségünket” – folytatta, és kilátásba helyezte annak lehetőségét, hogy a finanszírozást akár 2030-ig is kitolhatják.

Luis Gilberto Murillo kolumbiai környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a következő tizenkét évben a kormány reményei szerint az erdőirtásokat nullára csökkentik le.

Norvégia adománya jelenti az első klíma- és erdőszövetséget, amit a párizsi megállapodás értelmében kötöttek. Solberg miniszterelnök abban bízik, hogy a megállapodás több intézmények közötti együttműködést fog eredményezni klímakérdésekben.

„A ma Kolumbiával együtt kiadott közös nyilatkozat erős üzenetet küld, amely szerint a trópusi erdők megóvása döntő fontosságú ahhoz, hogy elérjük a globális klímacélokat: nem lehet úgy harcolni a klímaváltozás ellen, ha nem vesszük mindezt figyelembe” – mondta Solberg.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök erre reagálva Norvégiát Kolumbia egyik legnagyobb szövetségesének nevezte a környezetvédelem területén.

Az elnök később bejelentette, hogy úgy kívánja visszaszorítani az erdőirtásokat azzal, hogy körülkeríti Amazónia mezőgazdasági területeit.

„Ki fogjuk jelölni a mezőgazdasági határokat, hogy egyszer és mindenkorra világos legyen, hogy hol lehet vetni, és honnantól illeti meg védelem az erdőket” – mondta Santos, amikor norvég diplomatákkal találkozott az amazóniai Leticiában.

A már eddig is védetté nyilvánított harmincmillió hektárnyi területen felül összesen nyolcmillió hektár új erdővel borított területet jelöltek ki, amelyek stratégiai fontosságúak az egyedi biológiai sokféleségük miatt.

Ezenkívül nagyobb autonómiát kapnak őslakos közösségek is Guainia, Vaupes és Amazonas megyékben.

„Az erdőkben élő emberek azok legjobb védelmezői… Ezért az őslakos népek jogai kulcsfontosságúak” – mondta Solberg.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság