Miután a múlt héten a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a további fellebbezésig börtönbe kell vonulnia, Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil elnök szombaton jelentkezett a szövetségi rendőrségnél São Paulóban, ahonnan az ország déli részén lévő Curitiba városába szállították.

Lulát korrupció és pénzmosás vádjával tizenkét év és egy hónap börtönbüntetésre ítélték, ő azonban azt ígérte, hogy küzdeni fog az ítélet ellen, ami szerinte politikai indíttatású.

Lula támogatói addig szándékoznak a rendőrségi épületnél maradni, amíg a korábbi elnököt szabadon nem engedik - Fotó: EPA

A felmérések szerint börtönbe vonulása előtt a dél-amerikai országot 2003 januárja és 2010 decembere között kormányzó Lula volt a legesélyesebb az októberi elnökválasztásokon indulni szándékozók között. Így azonban a verseny nyitottá vált.

Normál esetben elítéltként Lula nem indulhatna a választásokon, de a végső döntést Brazília legfelsőbb választási bírósága fogja meghozni, ha és amennyiben elfogadja a jelölését.

Az őt fogva tartó börtönnél az egykori elnök több száz támogatója táborozott le. Azt mondják, hogy addig nem tágítanak a „Szabadságot Lulának” táborból, amíg szabadon nem bocsátják.

Meg is kellett erősíteni a biztonságát a curitibai szövetségi rendőrségi épületnek, miután Lula egyes támogatói szombat éjjel összecsaptak a rendőrséggel. Kilenc ember sérült meg.

A hatóságok az épület körül táborozó emberek számát szombat délután hétszázra becsülték, de arra számítanak, hogy még többen fognak érkezni.

Munkáspárt elnöke, Gleisi Hoffmann kijelentette, hogy Lula „politikai fogoly”, és pártja nem fogja feladni a szabadon bocsátásáért folytatott harcot.

Hoffmann azt is mondta, hogy abban bízik, hogy Lulát már szerda reggel kiengedik, amikor a legfelsőbb bíróság felülbírálhatja múlt csütörtöki döntését, amely szerint annak a vádlottnak, akiknek az első fellebbezését elutasítják, börtönbe kell vonulnia. Az erről való csütörtöki szavazás szoros volt, hat bíró szavazott mellette, öt pedig ellene.

Ha csak egy bíró megváltoztatná a döntését, akkor Lulát kiengednék a fellebbezésének elbírálásáig, ami hónapig, de lehet, hogy évekig is elhúzódhat. Ha azonban a fellebbezését elutasítják, akkor mindenképpen börtönbe kell vonulnia. Lula ellen ezenkívül még hat másik eljárás is folyik korrupció miatt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság