A brazil legfelsőbb bíróság megszavazta, hogy Lulának börtönbe kell vonulnia addig, amíg fellebbez az őt elmarasztaló bírósági ítélet ellen. Tizenkét éves börtönbüntetésre ítélték kenőpénzek elfogadásáért, de ő kérvényezte, hogy a fellebbezésig szabadlábon maradhasson.

A korábbi államfő politikai indíttatásúnak tartja a vádakat, amelyek célja szerinte az, hogy ne indulhasson újra az októberi elnökválasztásokon, amelynek versenyét a közvélemény-kutatások szerint ő vezeti.

Lula politikai indíttatásúnak tartja az ellene folyó eljárást - Fotó: Reuters

A Munkáspárt osztja a véleményét, és szerintük a szavazás napja „tragikus nap a demokrácia és Brazília számára”.

A legfelsőbb bíróság bírái egy csütörtök hajnalig tartó maratoni ülésen hat-öt arányban hoztak döntést.

Lula az acélmunkások szakszervezeténél várta az eredményt, ahol támogató koncertet adtak a tiszteletére. A hetvenkét éves korábbi elnök nagy valószínűséggel szabadlábon marad, amíg a letartóztatásához szükséges papírmunkát el nem végzik.

Kedden São Paulóban húszezer ember követelte az azonnali bebörtönzését, hasonlóan nagyszámú ellentüntető pedig kiállt mellette.

Egészen a közelmúltig Brazíliában a törvények szerint az elítéltek szabadlábon maradhattak egészen addig, míg az utolsó fellebbezési lehetőséget is kimerítették.

A legfelsőbb bíróság azonban egy alacsonyabb fokú bíróság egy 2016-os döntését vette alapul, amelynek értelmében az első elutasított fellebbezés után börtönbe kell vonulni.

Lula első fellebbezését januárban elutasították, és a fellebbviteli bíróság nem egyszerűen helybenhagyta az ítéletet, de kilenc és félről tizenkét évre még súlyosbította is azt.

Az Autómosó Hadművelet elnevezésű korrupcióellenes nyomozásért felelős bíró, Sergio Moro várhatóan napokon belül kiadja a letartóztató parancsot Lula ellen. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy tizenkét évre börtönbe is kerül.

Még nem merítette ki az összes fellebbezési lehetőséget. Még két fellebbviteli bíróság van, amihez fordulhat, ám azt egyikük sem fogja vizsgálni, hogy Lula bűnös-e korrupcióban. Azt nézik csak meg, hogy az ellene lefolytatott eljárás korrekt volt-e, illetve, hogy nem sérültek-e alkotmányos jogok.

Ez a folyamat hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat. Ha a bíróság Lula javára dönt, akkor az ítéletét meg fogják semmisíteni, és szabadon távozhat.

Ami a választásokat illeti, a 2010-es úgynevezett „tiszta állam törvény” értelmében senki, akit bűncselekmény elkövetésében bűnösnek találtak, legkevesebb nyolc évig nem pályázhat közhivatalra.

A törvény eltiltaná Lulát az októberi indulástól, bár korábban belekerültek kivételek. Arról, hogy a korábbi államfő megpályázhatja-e újra az elnökséget a Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) dönt.

Ez a testület azonban nem vizsgálja ezt a kérdést addig, amíg Lula nyilvántartásba nem veteti magát jelöltként, amire még augusztus 15-ig lehetősége van. Így tehát még hónapokig nem tudjuk, hogy indulhat-e egyáltalán a választásokon.

Forrás: BBC

Fordította és szerkesztette: Latin-Amerika Társaság