Epsy Campbell Barr megválasztott alelnök lesz az első fekete nő az ország történetében, aki ezt a posztot betölti.

„Nemcsak Costa Ricában történik ilyen először, hanem Latin-Amerikában is” – nyilatkozta Campbell Barr vásárnap a CRHoynak. Cambbell Barr, aki a kormányzó Állampolgári Akció Pártja (PAC) alapítótagja, lesz a közép-amerikai ország második számú vezetője, miután Carlos Alvarado Quesada megválasztott elnök nagyarányú győzelmet aratott a vasárnapi elnökválasztásokon.

Campbell Barr történelmet ír - Fotó: Carlos Alvarado

„Nagy felelősség lesz nemcsak az afrikai felmenőkkel rendelkezőket, hanem az országban élő minden nőt és férfit képviselni, egy olyan országban, amely ugyanolyan lehetőségeket biztosít számunkra.”

A politikus Epsy keresztnevet a Jamaicából Costa Ricába kivándorolt apai nagyanyja után kapta. A hamarosan hivatalosan is Costa Rica-i képviselővé váló Campbell Barr 1963. július 4-én született San Joséban, egy hétgyermekes család negyedik gyermekeként. Négy lány- és két fiútestvére van. Ő maga két lány, Narda és Tarisha édesanyja.

A megválasztott Costa Rica-i elnök weboldala szerint a közgazdász végzettségű és publikáló szerző Campbell Barr nemzetközi fejlesztési együttműködésből, haladó vezetési technikákból és politikai döntéshozatalból szerzett mesterdiplomákat.

Korábban lelkesen beszélt mindazokról a lehetőségekről, amelyek megkönnyítik az új kormány számára a Costa Rica-i emberek szükségleteinek kielégítését.

„Itt a lehetőség, hogy egy nemzeti kormányt hozzunk létre, hogy ötvözzük a különféle politikai pártok képességeit, az ország egy olyan demokratikus és átlátható választásra szavazott, amely tiszteletben tartja a jogokat” – fogalmazott a megválasztott alelnök.

Campbell Barr azoknak a nőknek a szűk elitcsoportjához csatlakozik, akik vezető pozíciókat töltöttek be Costa Ricában. Közéjük tartozik Thelma Curling, az első Costa Rica-i fekete képviselőnő (1982-1986), Victoria Garron, az első női alelnök (1986-1990) és Laura Chinchilla az első női elnök (2010-2014).

A múlt hónap elején Campbell Barr azzal fordult a Costa Rica-iakhoz, hogy a PAC megfelelően felkészült, hogy előre vezesse Costa Ricát, és az inkluzivitás üzenetét hangsúlyozta.

„Szeretnélek felkérni titeket, hogy szavazzatok április elsején, hogy egy befogadó, átlátható Costa Ricát építsünk mindenki, mindannyiunk számára” – mondta nőnapi beszédében.

Az eseményen a nők Costa Rica fejlődésében játszott szerepét hangsúlyozta, és kijelentette, hogy „a nőknek megvannak a képességeik, hogy hozzájáruljanak az állam eredményeihez”.

Arról is beszélt, hogy ha a PAC vezetheti az országot, akkor azon fognak dolgozni, hogy csökkentsék a nemek közötti fizetéskülönbségeket.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság