A vasárnapi Costa Rica-i elnökválasztásokat megnyerő Carlos Alvarado a megosztó kampány után egységre szólított fel. A balközép jelölt meglepően nagyarányú győzelmet aratott evangélikus riválisa, Fabricio Alvarado (aki nem rokona) felett.

A szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után Carlos Alvaradónak 21,5 százalékos előnye volt. A megválasztott elnök más pártokat is felkért, hogy csatlakozzanak hozzá, és alakítsanak nemzeti egységkormányt.

Carlos Alvarado nagyarányú győzelmet aratott riválisa felett - Fotó: AFP

„Előrevinni az országot”

A választások vasárnapi második fordulója előtt készített közvéleménykutatások fej-fej melletti versenyt jósoltak, így váratlan volt, hogy Carlos Alvarado már a szavazás korai óráiban vitathatatlan vezetésre tett szert.

Vasárnap éjjel San Pedro városában több száz támogatója előtt elmondott győzelmi beszédében a korábbi miniszer úgy fogalmazott, hogy a Costa Rica-iak „nyugodtan térhetnek nyugovóra, mert megvan az eredmény, egy döntés, és most közösen fogjuk előremozdítani az ország ügyét”.

Arról is beszélt, hogy már kapott „egy testvéri hívást” a riválisától, Fabricio Alvaradótól, aki gratulált neki.

Heves küzdelem zajlott az első fordulót az azonos neműek házasságának ellenzésével megnyerő evangélikus lelkész, és a legalizációt támogató Carlos Alvarado között.

Szöges ellentétek

A két Alvarado a legtöbb más témában sem értett egyet. A harmincnyolc éves Carlos progresszív programmal kampányolt, a negyvenhárom éves Fabricio pedig a „hagyományos értékek” védelmét ígérte.

Costa Rica-i költségvetési hiány és a gyilkossági ráta példátlan növekedése miatt félelmek voltak még a legnagyobb érdeklődésre számot tartó témák.

Végül Carlos Alvaradónak Guillermo Solís kormányának munkaügyi és szociális minisztereként szerzett tapasztalata adott előnyt a választóknál, akiket a növekvő munkanélküliség is aggaszt. A kormányzó Állampolgári Akciópárt vezetői mellett kisebb pártok is támogatták.

Bár Fabricio Alvarado is volt egy cikluson át képviselő, sokan megkérdőjelezték a politikai tapasztalatát és a kormányzáshoz szükséges kapcsolatait.

Carlos Alvaradóról, aki három évig az amerikai óriásvállalatnál, a Procter & Gamble-nél dolgozott, úgy tűnt, hogy a Costa Rica-i üzleti szektorral is biztos kézzel bánik.

Megválasztott alelnöke, Epsy Campbell elmondta, hogy hétfőn felveszik a kapcsolatot az ország parlamentjének összes frakciójával, hogy nemzeti egységkormányt hozzanak létre.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság