Kilencvenegy éves korában meghalt a Guatemalát az 1980-as években rövid ideig katonai diktátorként irányító Efraín Ríos Montt. 2013-ban ő lett a közép-amerikai ország első államfője, akit saját országában népirtásért fogtak perbe.

Ríos Montt tábornokot a polgárháború idején több mint ezerhétszáz maja őslakos meggyilkolásának elrendeléséért állították bíróság elé. Életének utolsó évei a bírósággal való jogi csatározások jegyében teltek.

Ríos Montt nevéhez kötődik a guatemalai polgárháború legvéresebb időszaka - Fotó: AFP

Ríos Montt tábornok 1982-ben puccsal került hatalomra, miközben az országban véres polgárháború dúlt a katonai rezsim és a marxista lázadók között.

Tizenhét hónapos elnöksége a háború legkegyetlenebb időszakának számított, amikor is lázadók bújtatásával vádolt egész maja falvakat töröltek el a föld színéről.

Ríos Montt-ot saját védelmi minisztere döntötte meg 1983 augusztusában, aki amnesztiát hirdetett a gerillák számára. A tábornoknak azzal sikerült elkerülnie a felelősségre vonást, hogy az ország kongresszusának tagja lett, ami mentelmi jogot biztosított számára.

2003 és 2006 között visszakerült a politikai reflektorfénybe, amikor sikertelenül indult az elnöki posztért, noha az ország alkotmánya tiltja, hogy bárki olyan induljon az ország vezető tisztségéért, aki megdöntött egy kormányt.

Miután kongresszusi megbízatásával mentelmi joga lejárt, végül bíróság elé kellett állnia. Az államügyészek vádja szerint tizenhét hónapos hatalomban töltött ideje alatt ő és katonai hírszerzés akkori főnöke több mint ezerhétszáz ixil maja őslakos meggyilkolására adtak parancsot.

2013-ban a bíróság bűnösnek mondta ki népirtás és emberiség elleni bűncselekmények vádjában. A bíró nyolcvan év börtönbüntetésre ítélte, de az ítéletet később az ország legfelsőbb bírósága megsemmisítette.

2015-ig folytak a jogi csaták, hogy bíróság elé állítható-e újra. Második tárgyalása végül tavaly októberben kezdődött el zárt ajtók mögött és rossz egészségi állapota miatt különleges körülmények között.

Ügyvédje közölte az AP-vel, hogy vasárnap reggel szívrohamban meghalt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság