Egymás után érkeznek a részvétnyilvánítások a több ezer gyermek életét megváltoztató híres komolyzenei program alapítója, José Abreu halálhírének bejelentése után. Abreu hozta létre az El Sistema (A Rendszer) projektet, ami ingyenes zeneoktatást biztosít a venezuelai szegénynegyedekben élők számára. A program számos hasonló kezdeményezést indított el más országokban is.

Venezuelában háromnapos gyászt hirdettek „Maestro Abreu” tiszteletére, aki hetvennyolc éves korában szombaton hunyt el. Abreu 1975-ben kezdte el a zenei projektet, és növendékei közül olyan hírességek kerültek ki, mint az egész világon ismert venezuelai karmester, Gustavo Dudamel.

Abreu tiszteletére háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Venezuelában - Fotó: Reuters

„Odaadó szeretet és örök hála a mesteremnek és az El Sistema atyjának” – írta a Twitteren Dudamel, aki ma már a Los Angeles-i Filharmonikusok igazgatója.

Honnan jött José Abreu?

Abreu az Andokban lévő Valera városában született 1939. május 7-én. A családnak mély kötődése volt a zenéhez – nagyapja zenekart alapított Olaszországban, nagyanyja pedig szenvedélyes operarajongó volt. Abreu édesanyja zongorán, apja gitáron játszott.

Ő maga is folytatott zenei tanulmányokat, ám később – családi segítséggel – Caracasba költözött, hogy közgazdaságtanból szerezzen diplomát. Később közgazdászként dolgozott a kormánynak, és az 1960-as években a parlament póttagjának választották.

Hogyan kezdődött az El Sistema?

Abreut elmondása szerint zavarta, hogy Venezuelának mindössze csak egy zenekara van, míg más országoknak, például Argentínának, Brazíliának vagy Mexikónak fejlettebb a zenei kultúrája.

„Ekkor született az az ötlet, hogy szervezzünk egy olyan rendszert, amelynek révén lesz legalább egy nagy venezuelaiak alkotta zenekar” – idézte fel. 1975-ben alapította meg az El Sistemát egy garázsban mindössze tizenegy zenésszel.

„Annyira elszántak és olyan lelkesek voltak, hogy akkor értettem meg, hogy garantált a siker” – emlékezett vissza. A hálózatnak ma már háromszáz kórusa és zenekara van.

A világ számos országa érdeklődött a kezdeményezés iránt, és Spanyolországban és Skóciában különösen nagy sikerrel vették át, írta Will Grant, a BBC latin-amerikai tudósítója.

Hogy működik?

A program egyik alapelve az volt, hogy a zenén keresztül harcol a szegénység ellen. Ennek megfelelően az ország legszegényebb régióiban kezdték el a művészeti oktatást.

A gyermekek hároméves kortól tanulnak zenélni ingyenes délutáni órák keretében. Az oktatás középpontjában a zenekari gyakorlatok állnak.

Az ország minden részén vannak nucleók (oktatási központok), amelyek gyakran a szegénynegyedekben működnek.

„Vannak olyan fiúk, akiket a kábítószerek és az erőszak karmai közül sikerült kiszakítani” – nyilatkozta néhány éve Abreu az AFP hírügynökségnek. „Az, hogy egy fiú a próbán ül, ahelyett, hogy a sarkon szívná a marihuánát, már nagyon fontos eredménynek számít.”

Politikai indíttatású?

Az El Sistemát erősen támogatta a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez szocialista kormánya, és ez az ország egyik legjobban finanszírozott szociális programja.

Mindazonáltal egy a BBC-nek adott 2009-es interjúban Abreu azt mondta, hogy igyekszik semleges maradni a polarizált venezuelai politikai környezetben.

Arról beszélt, hogy őt csak a venezuelai állam a „szerény anyagi hátterű fiatalokkal” szembeni szociálpolitikája érdekli, és az, hogy a projektet más országok is átvegyék.

„Ezt fontosnak gondolom, mert ezzel terjedni fognak azok az eszmék, amelyek a projektünk alapelveinek számítanak: a szolidaritás, a zenén keresztüli társadalmi cselekvés és az emberek közötti megértés” – jelentette ki.

Mit mondanak róla mások?

Nicolás Maduro venezuelai elnök az állami televízióban úgy fogalmazott, hogy az országot „mélyen megindította Maestro Abreu távozása”.

Elias Jaua oktatási miniszter a Twitteren ezt írta: „Köszönjük Maestro José Antonio Abreu ezt a csodálatos örökséget a fiúknak és lányoknak, a venezuelai fiataloknak.”

A kolumbiai külügyminisztérium is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írják, hogy Abreu „több millió gyermeket és fiatal inspirált és képzett Venezuelában, Latin-Amerikában és a világon”.

Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok igazgatója is nagy támogatója volt Abreunak és az El Sistemának. 2010-ben ezt mondta: „Abreu és az El Sistema a zenén keresztül reményt ad több százezer életnek, amelyeket máskülönben elnyelnének a kábítószerek és az erőszak.

Az El Sistemát számos díjjal ismerték el, többek között a Svéd Királyi Akadémia és az UNESCO.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság