Paraguay és Honduras a két legújabb ország Latin-Amerikában, amely bejelentette, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti.

A két ország tisztviselői „elviekben” beleegyeztek az áthelyezésekbe, azzal a feltétellel, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Paraguayba és Hondurasba, nyilatkozta egy magas rangú izraeli diplomata a Times of Izraelnek.

Jimmy Morales guatemalai elnök korábbi döntéséhez most két másik latin-amerikai ország is csatlakozott - Fotó: Reuters

Decemberben Honduras nyíltan kijelentette, hogy támogatja Donald Trump amerikai elnök vitatott döntését, miszerint az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe költözteti. A lépést dicsérte az Egyesült Államok az ENSZ-be akkreditált nagykövete, Nikki Haley is.

„Ez nem könnyű döntés egyetlen ország számára sem… de a hondurasi emberek kiállnak mellettünk abban, hogy magunk dönthessünk, és hogy jogunk van eldönteni, hogy hol szeretnénk, hogy a nagykövetségünk legyen” – mondta Haley.

Washington május 14-én tervezi a költözést lebonyolítani: az izraeli függetlenség 70. évfordulóján, amit a palesztinok csak „katasztrófaként” emlegetnek, mivel a megszálló erők körülbelül 760 ezer palesztint űztek az otthonaikból.

A múlt héten Jimmy Morales guatemalai elnök is megerősítette korábbi döntését a guatemalai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről: „Meg szeretném köszönni Trump elnöknek, hogy megnyitotta ezt az utat. Bátor döntése minket is a helyes lépés megtételére ösztönöz.”

„Idén májusban fogjuk ünnepelni Izrael megalapításának 70. évfordulóját, és, az utasításomra, két nappal az Egyesült Államok nagykövetségének átköltözése után Guatemala visszatér, és tartósan Jeruzsálembe költözteti a nagykövetségét.”

A palesztin külügyminisztérium így reagált: „A palesztin állam ezt a palesztin emberek elidegeníthetetlen jogai és a nemzetközi jog elleni égbekiáltó támadásnak tekinti.”

Milos Zeman cseh államfő szintén úgy nyilatkozott, hogy „elsődleges prioritásként” kezeli Csehország izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését, bár „a kérdés jelenleg nincs napirenden”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság