Felkérte a magyar közvéleményt az Egyesült Államokban bebörtönzött öt kubai ügye melletti kiállásra Soraya Álvarez nagykövet Kuba budapesti külképviseletén rendezett sajtótájékoztatóján.
 
 2_kicsi.jpg
A napokban ismert amerikai művészek egy csoportja – az aláírók között Oliver Stone, Michael Moore, Susan Sarandon, Benicio del Toro, Sean Penn, Ry Cooder, Jackson Brown - levélben szólították fel Barack Obama elnököt a kémkedés vádjával elítélt öt kubai szabadon bocsátására. (Az aláírók szerint nem kémekről, hanem „terroristaellenes” személyekről van szó, akik a Castro-ellenes csoportokat figyelték Floridában, így nem ártottak az Egyesült Államok nemzetbiztonságának.)
 
Mint Soraya Álvarez emlékeztetett, a kémkedéssel vádolt öt kubai ügye az amerikai igazságszolgáltatás leghosszabb jogi procedúrája volt, amelybe példátlan módon a washingtoni kormányzat is beavatkozott, nyomást gyakorolva a bíróságra. 1998 szeptemberében fogták le az öt kubait, néhány nappal azután, hogy Havanna információkat adott át az FBI-nak a floridai Castro-ellenes erők merényletterveiről.
 
A Miamiban tartott perben az öt kubait kémkedésért 15-évi börtöntől életfogytiglani büntetésre ítélték. Kubai és nemzetközi tiltakozásra az ENSZ illetékes szakmai bizottsága “önkényesnek” minősítette a bírósági eljárást, a kubaiak fogvatartását. 2005-ben aztán az atlantai fellebbviteli bíróság megsemmisítette az első fokú ítéletet és új tárgyalást rendelt el, ám a Bush-kormány nyomására néhány hónappal később az atlantai bíróság visszavonta döntését. Jogorvoslati fórumként már csak az USA legfelsőbb bíróságához lehetett fordulni. 
 
Hiába írt nyilvános levelet egyebek között tíz Nobel-díjas és az Európai Parlament is, ismét kormányzati nyomásra a legfelsőbb bíróság elutasította, hogy napirendjére tűzze az öt kubai ügyének véleményezését.  Így marad utolsó lehetőségnek, hogy az amerikai elnök, alkotmányos felhatalmazásával élve, szabadon engedje az elítélteket.
 
Ortutay Gyula – NOL