A Guerrero államokbeli Iguala városában eltűnt 43 tanárképzős diák esete 2014-ben nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és csorbát ejtett Mexikó hírnevén.

A mexikói hatóságok több tucat ember letartóztatására készülnek, akiknek közük volt a 43 diák több mint három évvel ezelőtti elrablásához, és állítólagos meggyilkolásához Dél-Mexikóban, nyilatkozta a legfőbb ügyész.

A 43 diák ügye több mint három éve megoldatlan - Fotó: AFP

A Reuters beszámolója szerint Alfredo Higuera ügyész az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottságának (IACHR) bogotái meghallgatásán beszámolt arról, hogy olyan új információk birtokában van, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy harminc embert, köztük helyi rendőrtiszteket is vád alá helyezzenek.

A 43 tanárképzős diák 2014. szeptember 26-ai eltűnése a guerrero-i Igualában nemzetközi felháborodást váltott ki, rossz fényt vetett Mexikóra, és aláásta Enrique Peña Nieto elnök népszerűségét.

Guerrero Mexikó legveszélyesebb államává vált, ahol a legtöbben halnak meg, mivel az egyre nagyobb számú bűnözői csoportok folyamatosan küzdenek a heroin fő összetevőjének számító ópium előállítására használt mákföldek felügyeletének megszerzéséért.

A kormány kezdeti vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a 43 embert a korrupt rendőrség rabolta el, és átadták őket a helyi kábítószer-kartell tagjainak. A kartell megölte a diákokat, a holttesteket egy szemétlerakó helyen elégették, és a hamvakat a folyóba dobták.

Azonban az IACHR által támogatott nemzetközi csapat szabálytalanságokat fedezett fel az ügyben, amely a hivatalos vizsgálat következtetéseit aláásta.

Higuera újra próbált kezdeményezni 2016-ban, és azt nyilatkozta pénteken, hogy a vizsgálat új vonalat vett fel.

Egy rádiós interjúban Higuera elmondta, hogy kizárta azt az elméletet, miszerint a diákok, akik a eltérítették a buszokat, hogy egy tüntetésre a mexikói fővárosba menjenek, tudtukon kívül egy rejtett heroinszállítmányt tartalmazó buszt foglaltak el.

Mario Patron, a Miguel Agustin Pro Juarez Emberi Jogok Központjának (Centro Pro) igazgatója, aki az eltűnt fiatalok családjait képviseli, azt nyilatkozta az IACHR-nek, hogy kétségei vannak az új nyomozás haladásával kapcsolatban. Azt is elmondta, hogy 2014 decemberétől nincs új fejlemény.

Forrás: teleSUR

Fordította: Tézer Zita