Pénteken megtámadták a baloldal egyik legismertebb jelöltjét, Gustavo Petrót a kolumbiai választási kampány során, amikor éppen egy gyűlésre tartott. A politikus nem sérült meg.

Bár többen azt állították, hogy rálőttek a jelölt páncélozott autójára Cúcutában, Norte de Santander központjában, ezt még nem erősítették meg. A jelölt által nyilvánosságra hozott videón az látható, hogy kövekkel és tojásokkal támadnak a tüntetők az autójára.

Ezúttal Gustavo Petro vált erőszakos támadások célpontjává - Fotó: Reuters

Petro azzal vádolta meg a helyi rendőrséget, hogy az szándékosan irányította őt a több száz ember részvételével zajló gyűlés helyett arra a területre, ahol a csőcselék várakozott rá. Az erőszak megszervezésével a város korábbi polgármesterét, Ramiro Suárezt vádolja a baloldali jelölt.

A gyűlést végül elhalasztották, és új helyszínre tették át, ahol Petro a támogatói mellett a készenléti rendőrség társaságában tartotta meg a beszédét.

Mi történik Cúcutában?

Az erőszakos esemény egy Petro és Cúcuta polgármesterének, az elnökjelölt Germán Vargas politikai szövetségese, és a polgármesteri székben utódja, César Rojas között zajló vita része.

Rojas ugyan korábban kitiltotta Petrót a városból, de a belügyminiszter Guillermo Rivera a Twitteren figyelmeztette arra, hogy ez törvénytelen. A miniszter szerint azonban a polgármester nem reagált Bogotá jelzéseire.

Petro még szenátor korábban azzal vádolta meg Cúcuta volt polgármesterét, hogy kapcsolatok fűzik AUC paramilitáris ernyőszervezethez tartozó halálosztagokhoz. Suárezt 2011-ben 27 év börtönre ítélték, amiért megrendelte egy politikai riválisa meggyilkolását.

A La Silla Vacia politikai elemző oldal szerint a jelenlegi polgármester a Suárez által a börtönből is vezetett bűnözői klán tagja.

A választások erőszakba fordulnak

A mostani erőszakos támadásra és feltételezett merényletkísérletre egy folyamatosan zajló polarizáció közepette került sor, amely egyre inkább dominálja a marxista FARC gerilláival 2016 decemberében megkötött békemegállapodás óta esedékes választás kampányát.

Pénteken Álvaro Uribe kampánygyűlése fordult át erőszakos összecsapásba, miután a rendőrség erőszakosan lépett fel a keményvonalas jobboldali politikus ellen látszólagosan békésen tüntetőkkel szemben.

A FARC is arra kényszerült, hogy ideiglenesen felfüggessze a kampányát, miután jelöltjeire erőszakos tüntetők támadtak rá.

A várhatóan Petro társaként induló korábbi Santa Marta-i polgármestert Carlos Caicedót kövekkel és palackokkal dobálták meg egy észak-kolumbiai kampányrendezvényén.

Az Uribe elleni tiltakozások azután erősödtek fel, hogy újabb vizsgálat indult a volt elnök ellen a paramilitáris halálosztagokhoz való kapcsolatainak feltárására.

A baloldali jelölteket célzó erőszak olyan körülmények között csapott fel, amikor konzervatív és szélsőjobboldali politikusok azzal vádolják Petrót és a békefolyamatot, hogy azok Kolumbiából egy „második Venezuelát” csinálnának, utalva az ország szocialista szomszédjára, ahol a gazdasági válság nyomán élelmiszer- és gyógyszerhiány lépett fel.

A mostani választási kampány a legerőszakosabb 2006 óta, amikor szélsőjobboldali félkatonai szervezetek halálosztagai arra kényszeríttetek szavazókat, hogy az általuk szimpatikusnak tartott jelöltekre szavazzanak.

Írta: Adriaan Alsema

Forrás: Colombia Report

Fordította: Latin-Amerika Társaság