Az argentin gazdák beleegyeztek, hogy minden egyes alkalommal jogdíjat fizetnek, amikor a Monsantóhoz hasonló vállalatok által gyártott génmódosított vetőmagokat elvetik. A megállapodás révén a gazdák hozzájuthatnak a legújabb biotechnológiához.

A gazdák nevében az Argentin Vidéki Társaság, illetve az Argentin Vetőmaggyártók Szövetsége érdekképviseleti szervezetek írták alá a megállapodást. A gazdák újdonsült hajlandósága a vállalati jogdíjak megfizetésére éles visszalépést jelent a világ legnagyobb szójaliszt- és harmadik legnagyobb szója- és kukoricaexportőrének számító Argentínában.

Az argentin gazdáknak a megállapodás értelmében ezentúl minden egyes vetés után jogdíjat kell fizetniük - Fotó: Világbank

A dél-amerikai ország 1973-as vetőmagtörvénye lehetővé teszi, hogy a gazdák szabadon felhasználhassák a betakarításkor megtermelt vetőmagokat a későbbi vetésekhez, ami eltér az egyesült államokbeli gyakorlattól.

Álláspontjuk keserű, évekig tartó vitát váltott ki a mezőgazdasági vállalatokkal, és a Monsanto 2016-ben úgy döntött, hogy nem dobja piacra Argentínában a legújabb szójabab-fajtáit.

A gazdák és a vetőmaggyártó vállalatokat képviselő szervezet decemberben küldték a kormány elé a megállapodást, de a részletekről akkor nem beszéltek.

„Ez elismerése annak, hogy ezeket [jogdíjakat] ki kell fizetni, és nekünk, termelőknek fizetnünk kell ezért a szolgáltatásért” – mondta egy interjúban Daniel Pelegrina, az Argentin Vidéki Társaság elnöke.

„Ez biztosítja az új technológiákat a jövőben piacra dobó vállatokat arról, hogy be fogják tudni szedni a jogdíjakat, és a termelőket, akiknek szükségük van a technológiára, hogy növeljük a termelékenységünket”.

A megállapodás kikövezheti az utat egy új vetőmagtörvény előtt is, és jobb vetőmag-technológia érkezhet az országba, éppen amikor Dél-Amerika egyre jobban szorítja vissza az Egyesült Államok a globális élelmiszer-termelésben betöltött fölényét.

Erre több mint egy évvel azután került sor, hogy Maurcio Macri elnök sikertelenül próbálta megváltoztatni a vetőmagtörvényt. Terve a kongresszusban bukott el, ahol nem sikerült megegyezni abban, hogy a gazdáknak mennyi ideig kelljen fizetniük a jogdíjakat.

„Ez a megállapodás egy évnyi tárgyalás eredménye a termelők és a fejlesztők között, amire korábban nem volt példa” – mondta Alfredo Paseyro, a Monsantót és több tucat más vállalatot képviselő Argentin Vetőmagtermelők Egyesületének elnöke.

A Macri-kormány arról beszélt, hogy szükség van egy új törvényre, de arról nem adott felvilágosítást, hogy idén is tervezi-e, hogy a kongresszus elé terjeszt egy újabb törvénytervezetet. A Mezőgazdasági Minisztérium szóvivője sem árult el részleteket a tervekről, csak annyit mondott, hogy „folyamatban vannak”.

A megállapodás szerint a gazdák az első vásárlás után három évig változatlan összegű jogdíjat fizetnek majd, ezt követően a díj összege módosulhat, mondta Pelegrina és Paseyro.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság