Mindössze egy hónappal azután, hogy kijöhetett a börtönből, ahol huszonöt éves börtönbüntetését töltötte emberijog-sértésekért és korrupcióért, Alberto Fujimori perui exelnöknek újra meg kell jelennie a bíróságon.

A 79 éves egykori államfő egészségügyi okok miatt kapott kegyelmet, de egy limai bíróság szerint ez nem vonatkozik az új ügyre. Fujimori ártatlannak tartja magát, és azt ígéri, hogy fellebbezni fog.

Alberto Fujimori tavaly decemberben kapott kegyelmet, és idén januárban szabadult - Fotó: Reuters

A bíróság huszonkét másik személlyel együtt vizsgálná Fujimori érintettségét halálosztagok által elkövetett gyilkosságokban. Amikor a jelenlegi elnök, Pedro Pablo Kuczynski decemberben kegyelmet adott neki, utcai tüntetések törték ki Limában.

Fujimori mélyen megosztó figura Peruban, akit egyesek tisztelnek, mások viszont erős ellenérzéseket táplálnak iránta a két erőszakos felkelés elleni fellépéséért az 1990 és 2000 közötti hivatali ideje alatt.

Hogyan reagált Fujimori?

A döntés után ügyvédje, Miguel Pérez, elmondta, hogy ügyfele áll a jogi eljárás elébe. „Fujimori úr nem ijedt meg, és nincs ellenvetése az ellen, hogy vádlottként megjelenjen a bíróság előtt” – mondta.

Milyen alapon kapott kegyelmet?

Alacsony a vérnyomása, és szívritmuszavara van. Decemberben Kuczynski elnök irodája közölte, hogy az elnök úgy döntött, hogy „emberiességi alapon” kegyelemben részesíti.

Az orvosok, tette hozzá, „megállapították, hogy Fujimori úr előrehaladott, degeneratív és gyógyíthatatlan betegségben szenved, és hogy a börtönviszonyok súlyos veszélyt jelentenek az életére.”

Kuczynski később így nyilatkozott: „Meg vagyok róla győződve, hogy mi, akik demokratáknak tartjuk magunkat, nem engedhetjük, hogy Alberto Fujimori börtönben haljon meg. Az igazságszolgáltatás nem egyenlő a bosszúval. Minden elnöki kegyelem természeténél fogva ellentmondásos.”

Kuczynski tagadja, hogy az állna a kegyelem mögött, hogy a korábbi államfő pártjával megállapodást kötött, hogy elkerülje a felelősségre vonási eljárást, amit azért indítottak volna ellene, mert állítólag illegális pénzeket kapott az Odebrecht brazil építőipari óriásvállalattól.

Miért ítélték el?

2007-ben a korábbi államfőt vesztegetésért és hatalommal való visszaélésért hat év börtönre ítélték, de két évvel később újabb huszonöt évet kapott a hivatali ideje alatt elkövetett jogsértésekért. Abban találták bűnösnek, hogy engedélyt adott halálosztagoknak gyilkosságok elkövetésére.

Becslések szerint 69 ezer ember halt meg a baloldali felkelők és Fujimori autoriter kormánya közötti konfliktusban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság