A növekvő bandaerőszak hatására a brazil kormány a hadsereg egyik tábornokát nevezte ki Rio de Janeiro állam biztonsági főnökének. Michel Temer elnök az erőszakot a „rákhoz” hasonlította, és azt mondta, hogy a szervezett bűnözők átvették az állam irányítását.

Rio kormányzója felhívást tett közzé, miután a szokásos éves karneváli ünnepségeket erőszak dúlta fel. A hadsereg fogja ellenőrizni a rendőrséget és a többi biztonsági szolgálatot.

A hadsereg immáron a város, sőt az állam egész területén jelen lesz - Fotó: Getty Images

A művelet élén Walter Souza Braga Netto tábornok, a Keleti Katonai Parancsnokság vezetője áll majd. A tábornok nagy elismerésnek örvend a 2016-os riói olimpiai játékok biztonságának megszervezéséért.

Mi vezetett ehhez a helyzethez?

A rendeletet aláíró Michel Temer azzal indokolta az „extrém lépést”, hogy a körülmények megkövetelték azt. „A kormányzat kemény és határozott válaszokat fog adni, és meghoz minden szükséges intézkedést, hogy felszámolja a szervezett bűnözést” – jelentette ki.

A híres riói karnevál idején napvilágot láttak olyan felvételek, amelyeken lövöldözés és fosztogatás volt látható. Három rendőr meghalt az erőszakos összecsapásokban. A Nemzeti TV híműsorai olyan felvételeket is levetítettek, amelyeken bandatagok állnak körül és rabolnak ki turistákat.

Mivel a biztonsági helyzet felett láthatóan kezdte elveszíteni az ellenőrzést, az állam kormányzója, Luiz Fernando Pezao azzal a javaslattal fordult az országos kormányzathoz, hogy csak katonai beavatkozással lehet fellépni az állig felfegyverzett bandák ellen.

Az érintett ünneplőktől pedig így kért bocsánatot: „Nem álltunk készen. Voltak hibák az első napokban, és megerősítettük a járőrszolgálatot.”

Mitől szabadult el az erőszak?

A riói rendőrség költségvetését az elmúlt években egy pénzügyi válság miatt lecsökkentették. Hallani lehetett olyan bírálatokat is, hogy a rendőrségnek már arra sincs pénze, hogy a járőrkocsikat megtankolja.

Rio állam pénzügyi helyzetét nagyon érzékenyen érintette az országos recesszió és az olajárak csökkenése, illetve nagyarányú korrupció. A pénzügyi problémák csak felbátorították a bűnözői bandákat.

Rio állam kormányának adatai szerint gyilkosságok száma nyolc százalékkal nőtt tavaly 2016-hoz képest, ami 2015-höz viszonyítva 26 százalékos növekedés.

Mi történik most?

A hadsereg eddig is rendszeresen járőrözött Rio de Janeiro legveszélyesebb, a bandák uralta kerületeiben, de most a katonai jelenlét érezhető lesz a város központi részein is, ahol tizenkét millió ember lakik, és az állam többi részén is.

Tudósítók szerint ez lesz az első alkalom, hogy a hadsereg ekkora szerephez jut azóta, hogy Brazília huszonegy év katonai diktatúra után 1985-ben visszatért a demokráciához. A döntést még a brazil országos parlamentnek is jóvá kell hagynia.

„A szervezett bűnözés csaknem teljes egészében elfoglalta Rio de Janeiro államot, ez egy olyan rák, amely szétterjed az országban, és veszélyezteti az ország lakosságának nyugalmát, úgyhogy most szövetségi szinten avatkozunk be a Rio de Janeiró-i biztonsági helyzetbe” – mondta Temer.

A brazil sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a jelenlegi biztonsági főnököt, Roberto Sát menesztik a posztjáról. Ez azt jelenti, hogy Netto tábornok fog felelni Rio állam biztonságáért legalább az év végéig.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság