A paraguayi gerillaszervezet szabadon engedte azt a két mennonita férfit, akiket öt hónapon keresztül túszként tartottak fogva. A két férfi azután szabadulhatott ki a gerillák fogságából, hogy a családjaik váltságdíjat fizettek értük, valamint élelmiszereket vittek a helyi közösségeknek, számolt be róla a paraguayi sajtó.

A férfiakat a Paraguayi Néphadsereg (EPP) nevű marxista lázadó csoport rabolta el, ami gyakran követ el emberrablásokat és gyilkosságokat. A harmadik elrabolt mennonita holttestét januárban találták meg.

A harmadik túsznak csak a holtteste került elő - Fotó: Getty Images

A 36 éves Abraham Fehr családja elmondta, hogy nem tudták kifizetni a félmillió dolláros váltságdíjat, amit a lázadók követeltek, miután a férfit 2015 augusztusában elrabolták.

A férfi holttestét egy sírban találták meg az ország északi részén. Igazságügyi orvosszakértői vizsgálatok azt állapították meg, hogy hónapokkal az elrablása után halhatott meg. A halál okát nem lehetett megállapítani.

Fizetség a szabadságért

A hétfőn szabadon engedett két mennonita férfi, Bernhard Blatz és Franz Hiebert családjai állítólag 750 ezer és félmillió dollár váltságdíjat fizettek a szabadságukért. A férfiakra egy vidéki területen egy traktorral dolgozó gazda talált rá, számolt be róla a közös katonai és rendőrségi egység szóvivője, Víctor Urdapilleta.

A mennonita keresztények a huszadik század első felében telepedtek le Paraguayban, és nemrégiben új tagok csatlakoztak hozzájuk, akik a mexikói drogháború elől menekültek el.

A 32 éves Hiebert egyike azoknak a mexikói mennonitáknak, akik Észak-Paraguayba költöztek.

A mennonita közösség a Paraguayi Néphadsereg egyik fő célpontjává vált, mivel a lázadók a vélekedések szerint meg akarják szerezni az ellenőrzést afelett a terület felett, ahol a mennoniták gazdaságai vannak, mert az a lázadók egyik fő bevételi forrásának számító marihuána-csempészet stratégiai útvonalán fekszik.

A paraguayi hatóságok régóta próbálják legyőzni az EPP-t, ami állítása szerint a paraguayi oligarchák ellen és az ország szegényeinek jogaiért küzd.

Egy összevont egységet is létrehoztak ennek érdekében, miután a gerillák egy rajtaütésben megöltek nyolc katonát 2016 augusztusában.

Paraguayi tisztviselők szerint a lázadók a felelősek huszonegy katona, tizenhárom rendőr és huszonhét polgári személy haláláért, akiket a 2008-as megalakulásuk óta öltek meg.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság