Guatemala lett az első ország a világon, mely bejelentette, hogy követve az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak a döntését, Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

Facebook bejegyzésében Jimmy Morales guatemalai elnök beszámolt arról, hogy találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A két ország kapcsolatairól folytatott beszélgetés nyomán Morales kezdeményezte a nagykövetség áthelyezését.


Morales és Netanjahu találkozója után született a guatemalai döntés - Fotó: The Santiago Times

Néhány nappal Morales döntése előtt az ENSZ szavazott arról, hogy elítéli-e a Trump-adminisztráció Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését. Guatemala egyike volt annak a kilenc országnak, mely a döntés ellen voksolt és támogatta az Egyesült Államokat.

December 21-én az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel döntött úgy, hogy elutasítja Trump december 6-ai bejelentését, miszerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael azon követelését, hogy egész Jeruzsálemet ismerjék el az ország fővárosának, szembemegy az USA régi politikájával, mely szerint a város státuszával kapcsolatos vitákat a palesztinokkal tárgyalás útján kell rendezni, akik Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megalakuló államuk fővárosának. Százhuszonnyolc ország szavazta meg az Egyesült Államok döntését elítélő határozatot.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley erős szavakkal fordult a határozatot megszavazó küldöttekhez. „Az Egyesült Államok emlékezni fog erre a napra, amikor a Közgyűlés támadást indított a szuverén államiságunk alapvető jogának egyik megnyilvánulása ellen” – fogalmazott. „Emlékezni fogunk erre, amikor ismételten felkérnek minket arra, hogy a világon a legnagyobb mértékű hozzájárulását tegyük az ENSZ-nek.”

Guatemala és Izrael régóta szoros kapcsolatokat ápol egymással, különösen biztonsági kérdésekben, mivel az izraeli hadsereg látja el fegyverekkel a guatemalaiakat.

Jelenleg még egyetlen országnak sincsen izraeli nagykövetsége Jeruzsálemben, bár a hírek szerint a Cseh Köztársaság is fontolgatja ezt a lépést.

Nyilatkozatában Netanjahu méltatta Morales döntését, és reményét fejezte ki, hogy Jeruzsálemben találkozzanak majd.[i]

„Isten áldjon barátom, Morales elnök” – fogalmazott. „Nemrégiben mondtam neked, hogy más országok is lesznek, melyek elismerik Jeruzsálemet fővárosunkként, és áthelyezik a nagykövetségüket ide. És íme, ti lettetek a másodikak ebben és lesznek még mások is. Ez még csak egy nagyon fontos kezdet.”

A palesztinok régóta követelik, hogy Jeruzsálem az ő majdan megalakuló államuk fővárosa legyen. Minden a régió békéjének rendezésére vonatkozó terv a város Izrael és Palesztina közötti megosztását javasolja.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság


[i] Ez utalás egy régi zsidó köszönésre: „Jövőre találkozunk Jeruzsálemben!”