Az argentin kormány a fővárosban, Buenos Airesben rendezett erőszakos tüntetések ellenére is keresztülvitte az ország nyugdíjrendszerének sokat vitatott reformját.

Az összecsapások a tüntetők és a rendőrök előtt hétfőn törtek ki a szavazás előtt, mert attól félnek, hogy a változások hátrányosan fogják érinteni a szegényeket. A kormánykoalíciónak végül kedden sikerült a szavazást 126:116 arányban megnyerve keresztülvinnie a reformot.

A tiltakozások ellenére is elfogadták a tervezetet - Fotó: Reuters

Mauricio Macri elnök állítása szerint az intézkedésre az államháztartási hiány csökkentésének érdekében van szükség.

Az új törvény egyik legvitatottabb változása, hogy a nyugdíjkorhatárt a férfiak esetében 65-ről 70-re, a nőknél 60-ról 63-ra emeli. Emellett megváltoztatták a nyugdíjszámítás képletét is, aminek következtében valószínűleg csökkenni fognak a nyugdíjak.

A Szenátus már korábban elfogadta a javaslatot. Az eredetileg múlt csütörtökre tervezett alsóházi szavazást azonban az állampolgári tiltakozások miatt elhalasztották.

A kezdeti felháborodás után Macri a már nyugállományban lévők számára további forrásokat ígért. De a tüntetések folytatódtak, amint a törvényhozók újra tárgyalni kezdtek a javaslatról.

Hétfőn a tüntetők palackokat, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak, amire a rendőrök könnygázzal, gumilövedékkel és vízágyúval válaszoltak. A hatóság beszámolója szerint 48 embert tartóztattak le és 149-en sérültek meg, köztük rendőrök, nyugdíjasok és újságírók.

A tüntetések éjszaka is folytatódtak, a lakosság edényekkel csörömpölve fejezte ki elégedetlenségét.

Hétfőn este Argentína legnagyobb szakszervezete 24 órás általános sztrájkot hirdetett, hogy így tiltakozzon a javaslat ellen, melyet éppen a Képviselőházban vitattak meg. A leállás miatt több száz repülőgép nem szállt fel Buenos Airesből.

A tiltakozások ellenére is a Képviselőház végül kedden reggel megszavazta a javaslatot.

Az ellenzéki perónista párt vezetője, Agustin Rossi szerint a törvény hátrányosan érinti a nyugdíjasokat.

Egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy „a társadalom egészében az aggodalom és a harag keveredik, melyet ez a törvény felkavart. Most a békés ellenállás kezdődik meg ezzel szemben.”

2015-ös hivatalba lépésekor Macri a kormányzati kiadások csökkentésére és a lassú argentin gazdaság felélénkítésére tett ígéreteket. De a létszámleépítésekre és a segélyek csökkentésére tett javaslatai óriási elégedetlenséget váltottak ki a munkások között.

A konzervatív elnök októberben, a kormányzó koalíció a kongresszusi választásokon aratott győzelme után, arra tett ígéretet, hogy további mélyebb reformokat fog végrehajtani adózási, oktatási és munkaügyi ügyekben.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság