A hondurasi választási bíróság hétfőn közzétette a vasárnapi választások részleges eredményeit, amelyek szerint Salvador Nasralla ellenzéki jelölt öt százalékkal vezet Juan Orlando Hernández elnök előtt, aki azonban meg van győződve arról, hogy a vidékről beérkező szavazatok meg fogják fordítani az állást. A végső eredmények csütörtökön várhatók.

A szavazatok 57 százalékának összeszámlálása után Nasralla 45,17 százalékon, Hernández elnök pedig 40,21 százalékon áll. A választási bíróság azt nyilatkozta, hogy nem tesz közzé további részeredményeket, hanem megvárja, amíg az összes szavazatot megszámlálják, ami várhatóan csütörtök délre lesz meg.

alt

Egyelőre az ellenzéki jelölt vezet, végső eredmények csütörtökre várhatók - Fotó: AFP

A bíróság azt is elmondta, hogy azért tart ilyen lassan a szavazatok összeszámlálása, mert a távoli vidéki területekről viszonylag sok időbe telik, amíg a szavazatok eljutnak a szavazatszámláló központokba. A hondurasi választási megfigyelők bírálták a szavazatszámlálás szerintük példátlan elhúzódását.

A választási bíróság elnöke, David Matamoros azonban a Twitteren azt írta, hogy a szavazatok összeszámolása tökéletesen átlátható, és mind a pártok, mind pedig az Európai Unió és az Amerikai Államok Szervezete megtekinthetik a választási eredményeket.

Nasralla támogatói a választási bíróság épületénél ünnepelték jelöltjük vezetését. A 64 éves, korábban tévébemondóként és sportriporterként dolgozó Nasrallát egész Honduras tévés vetélkedőkből és sportműsorokból ismeri.

Noha kevés politikai tapasztalattal rendelkezik, Nasralle a 2009-ben hivatalából elmozdított elnök, Manuel Zelaya támogatását élvezi. Az egykori tévés korrupcióellenes programmal kampányolt, és esz széles koalíciót képvisel, amelyben egyaránt szerepelnek bal- és jobboldali pártok.

Hernández elnök hívei szintén eleget tettek az államfő kérésének, és hasonlóan lelkesen az utcákon biztosították támogatásukról jelöltjüket. Hernández négyéves ciklusa alatt a hondurasi közbiztonsági helyzet javítására összpontosított, mivel az ország rendelkezik az egyik legrosszabb gyilkossági mutatóval a világon.

Az elnök az Egyesült Államok szoros szövetségesének számított, ami pénzügyileg támogatta harcát a nagyhatalmú bűnözői bandák ellen.

Salvador Nasralla

  • 64 éves egykori tévébemondó és sportújságíró
  • A jobb- és baloldali pártokat egyaránt tömörítő Ellenzéki Szövetség a Diktatúra ellen koalíció jelöltje
  • Szülei libanoni származásúak
  • 2013-ban már egyszer indult az elnökségért, de alulmaradt Juan Orlando Hernándezzel szemben
  • Kampányában azt ígérte, hogy harcolni fog a korrupció ellen

Juan Orlando Hernández

  • 49 éves ügyvéd
  • A jobboldali Nemzeti Szövetség jelöltje
  • Tizenhét testvér közül ő a tizenötödik, két testvére szintén politikával foglalkozik
  • Ő az első hondurasi elnök, aki második ciklust is megpályázott, miután a legfelsőbb bíróság megszüntette az újraválasztás tilalmát
  • Azt mondja, hogy ha megválasztják, akkor folytatni fogja a harcot a befolyásos hondurasi bűnszervezetek ellen

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság