Kolumbia elnöke kemény fellépést helyezett kilátásba azokkal a marxista gerillákkal szemben, akik szerinte a drogkartellekhez csatlakoztak.

Csütörtökön, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) tavaly kötött megállapodás egyéves évfordulóján megtartott beszédében Juan Manuel Santos azt mondta, hogy nagyjából nyolcszáz gerilla nem tette le a fegyvert.

Juan Manuel Santos keményen lépne fel a még aktív gerillákkal szemben - Fotó: Reuters

„Mindent be fogunk vetni ezekkel a disszidensekkel szemben” – nyilatkozta az újságíróknak. „Nem fogunk habozni.”

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által ellenőrzött folyamat során a FARC több mint 11 ezer katonája tette le a fegyvert.

A fegyveres felkelő szervezet a Közösség Kolumbiai Alternatív Forradalmi Ereje nevű választási párt formájában alakult újjá.

Ugyanakkor a FARC és a földműves szervezetek azzal vádolják a kormányzatot, hogy figyelmen kívül hagyja a megállapodás egy részét azzal, hogy nem hajtott végre földreformot és nem finanszírozza a narkotikumok termesztésének más terményekkel való felváltását célzó programot.

A FARC vezetője, Rodrigo „Timochenko” Londoño tiltakozása nyomán az ENSZ-misszió vezetője, Jean Arnault elismerte, hogy a fegyvert letevő gerillák egy részét a rendőri szervek a mai napig fogva tartják, vagy nehézséget jelent számukra a banki vagy állam által biztosított szolgáltatásokhoz való hozzáférés.

Forrás: Morning Star

Fordította: Latin-Amerika Társaság