José Mujica korábbi uruguayi elnök nem vesztegeti az időt. Ugyanazon a napon, amelyen a Világbank azt javasolta a brazil kormánynak, hogy csökkentse az ingyenes szövetségi egyetemi programjait, az uruguayi exállamfő kiállt egy olyan világ védelmében „amelyben a felsőoktatás minden társadalmi osztály számára elérhető, nem csak kevesek számára”.

A Rede Brasil Atual beszámolója szerint Mujica erről azon a rendezvényen beszélt, amelyen megkapta az első díszdoktori címét a dél-brazíliai Rio Grande do Sul állambeli Pampai Szövetségi Egyetemen (Unipampa).

Mujicát díszdoktorrá avatták az Unipampa egyetemen - Fotó: Lucas Rohan

„Egyetemi hallgatónak lenni nagyobb felelősséget jelent a társadalom felé”, ami „szolidaritást követel meg” – fogalmazott Mujica. Azzal folytatta, hogy úgy véli, hogy „a munkás tömegek hatékonyabban tesznek majd eleget a kötelességeiknek”, miután befejezték a tanulmányaikat.

Az Unipampa dékánja, Marco Antonio Fontoura Hansen Mujicát olyan embernek nevezte, aki „szerény életmódjával és nagy nemzetközi népszerűségével a béke és a népek közötti harmónia iránt kötelezte el magát”.

A Világbank a héten kiadott egy „Igazságos kiigazítás – Elemzés a brazil közkiadások hatékonyságáról és méltányosságáról” című jelentést. A dokumentum számos más intézkedés mellett azt javasolja, hogy annak érdekében, hogy Brazília úgy faragja le a kiadásait, hogy nem árt vele a szegények többségének, a szövetségi kormánynak át kellene alakítania a szövetségi egyetemi programját, ami ingyenes oktatást biztosít a diákoknak.

Az elképzelés úgy szól, hogy a kormány a továbbiakban a felsőoktatásban tanuló legszegényebb diákok negyven százaléka esetében finanszírozná a tanulmányaikat, a többieknek a diploma megszerzése után ki kellene fizetniük a taníttatásuk költségeit.

A Világbank ezenkívül Michel Temer de facto brazil elnök gyengítő munkaügyi reform és nyugdíjreform-javaslatán túl egy sor más megszorító intézkedést is javasol.

Augusztusban Temer kormánya bejelentette, hogy 57 állami vállalatot és repülőteret fognak privatizálni, köztük a Petrobras állami olajvállalatot, a Latin-Amerika legnagyobbjának számító Electrobras állami villamosműveket.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság