Az ENSZ képviselője a közép-amerikai országban tett kétnapos látogatása után azt a megdöbbentő kijelentést tette, hogy a guatemalaiak 83 százaléka mélyszegénységben él.

„Az öt év alatti gyermekek 46,5 százaléka súlyos alultápláltságban szenved, ami nemcsak a fizikai egészségüket,de az életesélyeiket is veszélyezteti” – írta egy közleményben az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Ra’ad Al Husszein.

alt

Az országban élők nagy többsége nagyon rossz helyzetben van - Fotó: Reuters

Az ENSZ-tisztviselő elmondta, hogy a guatemalaiak két különböző valóságban élnek. Az egyik egy modern és működő valóság, a másikban viszont sérülnek az emberek emberi jogai. A lakosság szűk kisebbsége birtokolja a politikai és gazdasági hatalmat, miközben a nagy többség diszkriminációtól, büntetlenségtől, korrupciótól és más emberijog-sértésektől szenved.

„Egy szűk kisebbség kezében összpontosul a gazdasági és politikai hatalom, de az emberek nagy többsége, különösen a nők, az őslakosok, afrikai leszármazottak, a bevándorlók és a fogyatékkal élők nemcsak szegénységtől, de hátrányos megkülönböztetéstől, büntetlenségtől, korrupciótól és emberijog-sértésektől is szenvednek” – írta az ENSZ-főbiztos a közleményben.

Ezenkívül aggodalmát fejezte ki az ország őslakos majáit, xincáit és garifunáit, illetve az őslakos szervezeteket Sololában érő emberi jogi visszaélések miatt, ahol az embereket erővel űzik el az otthonaikból.

Az ENSZ főbiztosa sürgette a kormányt, hogy biztosítsa az őslakos népeknek, hogy beleszólhassanak az őket érintő döntésekbe, és teljes körűen konzultáljanak velük.

„Az őslakos népek képviselői hangsúlyozták, hogy ők nem ellenzik a fejlődést, azt viszont igen, hogy a fejlődésre hivatkozva kizsákmányolják a földjeiket” – írta.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság