Az öt és tizenöt év közötti vidéki argentin gyerekek több mint ötven százaléka dolgozni kényszerül, hogy anyagilag támogassa a családját, derült ki egy az argentin Munkaügyi Minisztérium által megrendelt felmérésből. A városi területeken ez a szám csupán 9,4 százalék.

Jorge Triaca munkaügyi miniszter a csütörtökön Buenos Airesben tartott A Gyermekmunka Tartós Megszüntetéséről Szóló IV. Világkonferencián beszélt a felmérés eredményeiről, és egy országos tervet jelentett be.

Argentínában is nagy probléma a gyermekmunka - Fotó: Press TV

A tanulmány azt állapította meg, hogy a dolgozó vidéki gyermekek több mint tíz százaléka kimarad az iskolából – ez majdnem kétszerese a városi területekre jellemző számoknak.

A tanulmány szerint az ország középső és észak-keleti régióiban jelenti a legnagyobb problémát a gyermekmunka. A felméréshez több mint 26 ezer embert kérdeztek meg a kétezernél több lakossal rendelkező városokban 2016 októbere és 2017 januárja között, illetve tízezret a vidéki területeken 2017 júniusa és szeptembere között.

Az ország statisztikai intézete szerint 2017 januárja és júniusa között Argentínában a szegénység több mint nyolc százalékkal, 20,4 százalékról 28,6 százalékra emelkedett. Egyes Buenos Aires-i kerületekben a szegények aránya 13,4 százalékkal nőtt, ami négy százalékkal nagyobb emelkedés 2016 ugyanezen időszakához képest.

A Társadalmi, Gazdasági és Állampolgári Intézet nemrég közzétett tanulmányában az áll, hogy a kettő és tizenkilenc év közötti argentin gyerekek körében az alultápláltság 43-ról 48 százalékra nőtt.

A Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkező országban több mint tizenegy millió argentin él ma szegénységben.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság