Evo Morales bolíviai elnök üdvözölte országa legfelsőbb bíróságának döntését, amely szerint nem alkotmányellenes az a vitatott kokatörvény, ami fellendítheti a növény legális termesztését.

„Az ősi kultúránkból származó szent kokalevelünk ma már nagy becsben és oltalom alatt áll, ahelyett, hogy tiltanák és üldöznék, ahogyan ez a múltban történt” – mondta az egykori kokatermesztő és szakszervezeti vezető Morales szombaton.

Morales azzal érvel, hogy a kokalevél-fogyasztás a bolíviai kultúra része - Fotó: Vice

Az Alkotmánybíróság pénteken hagyta jóvá a március 8-án elfogadott törvényt, amely szerint a bolíviai államnak kötelessége védenie a növényt.

A törvény 12 ezer hektárról 22 ezer hektárra növeli a terület nagyságát, amelyen törvényesen termeszthető a növény, illetve garantálja az andoki ország hagyományos kapcsolatát a kokával. Ezenkívül lehetővé teszi, hogy a kormány szabályozza a kokalevél termesztését és értékesítését.

A bírósági döntés rövidre zárta a bolíviai jobboldal bírálatait, amely azt mondta, hogy az ország már így is elegendő kokát tud termelni az igények kielégítésére, nem kell ehhez növelni a törvényesen termeszthető keretet.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint 2010 és 2014 között a kokatermesztés 34 százalékkal csökkent Bolíviában. Eközben a régió más nagy kokatermesztő országaiban – például Kolumbiában és Peruban – a termesztés aránya szintén hullámzó.

Az eddig érvényben lévő 1986-ban, az Egyesült Államok egyetértésével elfogadott, és a növény teljes kiirtását célzó 1008-as törvény eredményeképpen megugrott a bolíviai börtönpopuláció, mivel a kis mennyiséggel való kereskedésért is börtön járt.

Az Egyesült Államok régóta támogatja a militarizált drogpolitikát, és évtizedek óta meghatározza a nemzetközi tilalmat.

1961 óta az Egységes Kábítószer Egyezmény szolgál az illegális kábítószerekkel kapcsolatos politika egységesítésére a világban. Az egyezmény szerint a kokalevél törvénytelen anyagnak minősül, és az államoknak törvényeket kell hozniuk az illegális kereskedelme és termesztése ellen.

A Barack Obama korábbi amerikai elnök által aláírt Transznacionális Kábítószer-ellenes Törvény törvényen kívül helyezi olyan anyagok vagy vegyipari termékek előállítását vagy terjesztését, amelyekről tudják vagy tudni vélik, hogy azokat illegálisan importálhatják az Egyesült Államokba.

Az 1986-os törvény összhangban volt az 1961-es egyezménnyel, de 2013-ban Morales elnök sikeresen kérvényezte, hogy „kulturális és orvosi célból” tegyenek kivételt, és engedélyezzék a feldolgozatlan levelek rágását és fogyasztását.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság