A nicaraguai Legfelsőbb Választási Tanács (CSE) a szavazatok 98,7 százalékának összeszámolása után bejelentette, hogy a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) nyert el 134-et a 153 szóban forgó polgármesteri címből. A Független Liberális Párt tizenkét polgármesteri helyet szerzett, a Yatama párt pedig hármat. Az Alkotmányos Liberális Párt két helyen győzött, a Nicaraguai Liberális Szövetség pedig egy helyen állíthat polgármestert. Egy hely sorsa még kérdéses.

A CNE szerint a FSLN az eddigi eredmények alapján a szavazatok 68 százalékát kapta. A jobboldali Alkotmányos Liberális Párt 16,33 százalékot szerzett. Más ellenzéki pártok kevesebb mint két százalékot értek el.

A Legfelsőbb Választási Tanács vasárnap éjjel adta közre az első eredményeket - Fotó: EFE

A CNE vasárnap éjjel kiadott előzetes jelentése szerint a FSLN győzött a következő megyeszékhelyeken: Managuában, Matagalpában, Granadában, Chinandegában, Jinotepében, Boacóban, Juigalpában, Esteliben, Jinotegában, Leónban, Masayban és Somotóban.

A nicaraguai helyhatósági választásokon 153 polgármesteri címről, illetve 6.088 városi tanácsi helyről döntöttek.

A választásokon az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) hatvan külföldi megfigyelője, valamint az Egyetemek Országos Tanácsa részéről ötezer önkéntes diák vett részt.

Az OAS választási megfigyelőinek vezetője, Wilfredo Penco elismerte, hogy a nicaraguai helyhatósági választások „normálisan” és „békésen” zajlottak.

A CSE elnöke, Roberto Rivas pedig az előzetes beszámolójában elmondta, hogy a választási részvétel 52 és 53 százalék között volt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság