Venezuelai feminista és nőmozgalmak kampányt indítottak a múlt héten, hogy rábírják a hatóságokat, hogy határozott lépéseket tegyenek a nemi alapú erőszak és a femicídum ellen, azt követően, hogy egy aktivista feltehetően gyilkosság áldozata lett. Sheila Silvát a gyanú szerint partnere ölte meg október 22-én azzal, hogy kidobta a nőt a caracasi El Vallében található Hugo Chávez lakótelepen található tizenegyedik emeleti otthonunk ablakából.

Sheila a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt tagja, a Hazánk Otthonai szociális program koordinátora, Jorge Rodríguez caracasi polgármester csapatának munkatársa és a Francisco Miranda Front nevű kubai-venezuelai szolidaritási társaság tagja volt.

Sheila Silva halála nagy felháborodást váltott ki Venezuelában - Fotó: Twitter

„Fáradhatatlan, sokak által ismert nőként” – jellemezték Sheilát, „aki a caracasi szegény nőkért, önbecsülésük javításáért, megvédésükért és jogaikról való felvilágosításukért dolgozott.

Korábbi partnerét, Ángel José Mosquedát a biztonsági erők letartóztatták, és első fokon femicídum (a nők ellen női mivoltuk miatt elkövetett gyilkosság) bűncselekménye miatt áll bíróság elé. Ez az első eset az ország történetében, hogy valaki ilyen vádpontban vonnak felelősségre.

Az ALBA TV-nek nyilatkozva a nők jogaiért felelős miniszter-helyettes, Rebeca Madriz igazságot ígért Sheila ügyében. A #igazság az ügy kapcsán széles körben használt hastaggé vált a Twitteren.

„Felhívjuk a venezuelai népet és különösen a női mozgalmakat, hogy kísérjenek minket végig a Sheila ügyében az igazsághoz vezető úton, melyen most indultunk el” – tette hozzá Madriz. „Egy erős népi mozgalomra van szükség ahhoz, hogy határozottan léphessünk fel a femicídum ellen.”

A miniszter-helyettes azt is megerősítette, hogy a kormány decemberben kampányt indít a családon belüli erőszakkal ellen „A béke otthon kezdődik: Elég a nőkkel szembeni erőszakból” címmel. Hozzátette, hogy a nemi alapú és a családon belüli erőszak továbbra is súlyos problémát jelent a venezuelai társadalomban annak ellenére, hogy a kormány által elfogadott törvények védik a nőket.

„A béke otthon kezdődik” kampány során számos középületet fognak éjszakánként lila fénnyel megvilágítani, a célja pedig az, hogy megnyissa a vitát olyan kérdésekről, mint az abortusz dekriminalizációja, a családtervezés és a családon belüli erőszak – amit már régóta követelnek a venezuelai nőmozgalmak.

Jorge Rodríguez petícióban fordul a jelenleg az 1999-es alkotmány újraírásán dolgozó Alkotmányozó Nemzetgyűléshez, hogy a nők jogainak védelmét írják bele külön az alkotmányba.

A venezuelai női és feminista mozgalmak egy felvonuláson vettek végső búcsút Sheilától. Véleményük szerint a mostani ügy is bizonyítja, hogy a kormánynak többet kellene tenni az országban magas arányban előforduló femicídum ellen, az országos médiának pedig meg kellene tanítani, hogy ezeket az eseteket ne „hirtelen felindulásból” elkövetett esetekként kezeljék.

Az elmúlt években a venezuelai női mozgalmak számos alkalommal szerveztek fellépést a nemi alapú erőszak, különösen a femicidum és a transzcídum (a transznemű férfiak és nők ellen elkövetett gyilkosságok) ellen. Az ENSZ Népesedési Alapjának becslése szerint a venezuelai nők közel 50 százaléka tapasztalta már meg élete során a családon belüli erőszak valamilyen formáját.

Venezuela 2007-es nőjogi törvényét 2014-ben újították meg Az erőszakmentes életért néven. Utóbbi számos, a femicídumra vonatkozó fejezetet is tartalmaz, amelyek a női szervezetek hosszú éveken át tartó tiltakozásának eredményeként kerültek be a törvény szövegébe.

Írta: Rachel Boothroyd Rojas

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság