A kormányzat részéről érkező nyomás miatt hétfőn lemondott az argentin legfőbb ügyész, miután azzal vádolták meg, hogy akadályozza a Cristina Fernández kormányával szembeni korrupciós vádakban való nyomozást.

Alejandra Gils Carbót, akinek a lemondása december 31-ével lép érvénybe, a populista Fernández második ciklusa alatt nevezték ki, és egészen mostanáig hivatalában maradhatott az üzletbarát Mauricio Macri kormányzása alatt is.

A Cristina Fernández elleni fellépést hiányolták Gils Carbótól - Fotó: The Santiago Times

Macri, aki 2015 végén lépett hivatalba, azzal vádolta meg Carbót meg, hogy nem tett eleget a Cristina Fernández kormányának tagjai elleni vádak kivizsgálásáért. Gils Carbo hivatalánál fogva a fő felelőse a korrupciós ügyekben való nyomozásoknak. A legfőbb ügyész ugyanakkor tagadja, hogy ő maga is korrupt lenne.

Egy júliusi sajtótájékoztatón Macri Gils Carbót politikai aktivistának nevezte, aki visszaél a legfőbb ügyészi hatalmával. Miután többször felszólították a lemondásra, a Macri-kormány reformokat akart indítani, melyek lehetővé tették volna, hogy elmozdíthassák Gils Carbót a helyéről, de végül arra kényszerült, hogy lemondjon.

Lemondólevelében Gils Carbo felhívta Macri figyelmét, hogy aggódik az állami intézményekkel szembeni támadásai miatt, melyek „jelentősen befolyásolják a legfőbb ügyészség hivatali autonómiáját”.

Gils Carbo egy héttel azután mondott le, hogy letartóztatták a Fernández-korszak egyik befolyásos miniszerét, miután egy kongresszusi szavazás felfüggesztette a parlamenti mentelmi jogát. Julio De Vido az előző adminisztráció legjelentősebb tagja, akit sikerült letartóztatni.

Argentin kormány szóvivője, Marcos Peña az újságíróknak hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Alejandra Gils Carbo lemondása előrelépést jelent a bíróságok függetlenségének helyreállítása felé.

Forrás: MercoPress/The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság