Augusztusban hunyt el Luis Corvalán, Chile, Latin-Amerika, de nyugodtan lehet mondani, hogy az egész világ kommunista mozgalmának egyik legkiemelkedőbb, legharcosabb és legbátrabb képviselője. Életrajzának felidézésével, néhány beszédrészletével és képekkel szeretnénk tisztelegni halhatatlan emléke előtt.

corvalan_utolso_2.jpg

Luis Corvalán 1916. szeptember 14-én született Puerto Monttban, Chile déli részén, a Csendes-óceán partján. 
Anyja nincstelen és analfabéta parasztcsaládból származott, apja általános iskolai tanár volt, aki Luis ötéves korában elhagyta a családját. Ettől kezdve anyjának kellett eltartani egyedül őt és öt testvérét.

Luis Corvalán kitűnt az iskolában, mint kiváló tanuló és ez tette lehetővé számára, hogy továbbtanuljon az állami tanárképző főiskolán. 1934-ben diplomázott le és tanárként dolgozott az első időkben.

1932-ben az akkor még illegális Chilei Kommunista Párthoz. 1940-ben, miután forradalmi tevékenysége miatt eltanácsolták a tanári pályától Corvalán az "El Siglo" (Az Évszázad) című újság, a Chilei Kommunista Párt lapjának a főszerkesztője lett.

A második világháború után létrejött baloldali egység, a szocialisták, a radikálisok és a kommunisták összefogása nem bizonyult sikeresnek, a földreform megvalósítása miatt.

Az 1947-es általános sztrájk után, az USA nyomására betiltották a kommunista pártot, sokakat letartóztattak, koncentrációs táborba vittek. Ekkor Corvalán volt az illegális sajtótermékek kiadásáért, a röplapokért felelős vezetője a pártnak.

1950-ben, miután beválasztották a Központi Bizottságba, a rendőrség letartóztatta.

1956-ban az illegalitás körülményei között tartották meg a Chilei Kommunista Párt 10. kongresszusát. Corvalánt itt a párt titkárságának vezetőjének választották meg, majd két évvel később, amikor a párt akkori főtitkára Galo meghalt, Luis Corvalánt egyhangúlag választották meg utódjául, a kommunista párt vezetőjének.

Három évtizedig állt a párt é-lén.1958-ban és 1964-ben - miután a párt ismét legális lett - a kommunista párt a Népi Egység népszerű jelöltjét Salvador Allendét támogatta.

1970-ben Allende elnyerte az elnöki pozíciót, többek közt a kommunista pártnak is köszönhetően, amely 17%-ot szerzett a választásokon. Miután a Népi Egység kormánya monopóliumellenes és antiimperialista programmal meghirdette Chile szocializmushoz vezető útját, az USA által támogatott Pinochet féle fasiszta puccs végett vetett a demokratikusan megválasztott Allende-kormánynak.

Corvalánt bírósági ítélet nélkül Dawson szigetére, egy koncentrációs táborba vitték, és sok más társával együtt kínzásoknak vetették alá.

A Szovjetunió és a világ kommunista mozgalma azonban kiáll mellette. 1973-ban megkapja a Lenin Békedíjat.

1976-ban a szovjet kormány kicseréli a szocializmus ellenes tevékenységéért börtönbe zárt szovjet ellenzékire, Vlagyimir Bukovszkijra. Corvalán a Szovjetunióban kap menedékjogot. Később visszatér Chilébe, és aktív harcosa az ország demokratizálásának.

Életének utolsó percéig részt vett a párt munkájában.
corvalan_ravatal_2.jpg

“A Salvador Allende elvtárs vezette kormány létrejötte elsősorban a munkásosztály győzelme. Ez a kormány, társadalmi összetételénél, programjánál fogva reális lehetőséget nyújt a szocializmus felé való haladásra, s így megszűnhet az ember ember által történő kizsákmányolása. Indokolt tehát, hogy a munkásosztály és a dolgozó nép többi rétege mindent megtegyen a kormány sikeréért.

Népünk győzelme a Latin-Amerikában kialakuló új helyzet, a haladó erők előretörésének körülményei közepette valósult meg. Latin-Amerika nem megdermedt világ, hanem forrásban lévő földrész, mely egy jobb jövő felé halad. Az új történelmi kor kapuit ebben a világban a kubai forradalom tárta ki, és többé nem is tudták bezárni az imperialisták.“

Ma a legforradalmibb tett: harcolni a népi kormány sikeréért (1970)


“- Figyelembe véve az ön meghatározását a Chilében kibontakozott forradalmi folyamat jelenlegi szakaszáról, milyennek látja Corvalán elvtárs az ország szocialista úton való fejlődésének lehetőségeit?

- Az imperializmus az oligarchia nagyvállalatainak államosítása, valamint a földbirtokrendszerben történt változások meg-teremtik a szocializmus felé történő haladás anyagi előfeltételeit. Ezek önmagukban azonban még nem garantálják ezt a fejlődést. Ebben a vonatkozásban döntő tényező a munkásosztály vezető szerepe, a többi társadalmi réteggel együtt folytatott harca e lehetőségeknek, a kormány politikai irányvonalának megvalósításáért. (...)

- Az időleges nehézségekre spekulálva a reakció újból és újból ellentámadásba igyekszik átmenni. Mint mondhatna Ön Chile politikai harcainak a fő irányáról?


- Amint pártunk már nem egy alkalommal kijelentette, az 1970-es elnökválasztáson aratott győzelem a politikai hatalom csak egy részének a megszerzését jelentette. Az ellenség arra akar kényszeríteni bennünket, hogy vonuljunk vissza hadállásainkból. Mi pedig igyekszünk megerősíteni a pozícióinkat, s fokozni a támadást. Ez azt jelenti, hogy az osztályharc a forradalom alapkérdése, a hatalom kérdése körül bontakozik ki.“

Mi történik Chilében? Interjú (El Siglo, 1973. május 27.)