Egy guatemalai bíró úgy döntött, hogy Otto Pérez Molina egykori guatemalai elnöknek bíróság elé kell állnia az ország vámszolgálataival kapcsolatos korrupciós hálózatban játszott szerepéért. A botrány 2015-ös kirobbanásakor példátlan utcai tüntetésekhez vezetett Guatemalában.

Végül Pérez Molina lemondott, és letartóztatták, alelnökével, Roxana Baldettivel együtt. Azzal vádolják őket, hogy jutalékot kértek a vámfizetés elkerülésében segédkező tisztviselőknek fizetett kenőpénzekből. Mindketten határozottan tagadják a vádakat.

Pérez Molina 2015-ben mondott le az elnöki posztról - Fotó: AFP

A korrupciós hálózatot „La Lineának” vagyis a „A Vonalnak” nevezték el, mivel egy forródrótot működtettek azoknak a vállalkozásoknak a számára, akik kedvezményes vámtarifákkal akartak az országba importálni.

„Se nem korrupt, se nem tolvaj”

Miguel Ángel Gálvez guatemalavárosi bíró elmondta, hogy Pérez Molina és Baldetti tudtak a törvényszegésekről és dollármilliókhoz jutottak a kenőpénzekből.

Rajtuk kívül még huszonhat embert, köztük a guatemalai vámrendszer egykori magas rangú tisztviselőit is megvádolták, és nekik is bíróság előtt kell felelniük a tetteikért.

Pérez Molinát zsarolással, törvénytelen gazdagodással és csalással vádolják. 2015 szeptemberében, a négyéves ciklusa végén mondott le.

A botrány hozadéka volt az is, hogy a guatemalaiak egy korábbi televíziós komikust, Jimmy Moralest választották elnökké. Morales, aki korábban soha nem viselt közhivatalt, ezzel a jelmondattal nyert: „Se nem korrupt, se nem tolvaj”.

Az Egyesült Államok kérvényezte Baldetti kiadatását kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt. Washingtoni ügyészek azzal vádolják, hogy egy összeesküvés tagja volt, amely 2010 és 2015 között az Egyesült Államokba szállított kokaint.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság