A korábbi argentin elnököt, Cristina Fernándezt a szenátus tagjává választották, miközben a mostani elnököt, Mauricio Macrit támogató Cambiemos koalíció mindkét házban növelni tudta a többségét a félidős argentin törvényhozási választások eredményei alapján.

A Cambiemos nagyjából a szavazatok 40 százalékát szerezte meg országosan, míg a Fernández által vezetett Győzelmi Front 30 százalékkal a második helyen zárt.

Cristina Fernández biztosan a szenátus tagja lesz - Fotó: Twitter/Unidad Ciudadana

Fernández Buenos Airesben, Argentína legnagyobb tartományában indult a szenátusi mandátumért, és jelen állás szerint hétszázalékos lemaradásban van a kormánypárti Esteban Bullrich mögött.

Az argentin választási rendszerben az első helyen befutó párt két szenátusi mandátumot szerez, míg a második helyezett egyet. Ez azt jelenti, hogy Fernández biztosan a felsőház tagja lesz.

Támogatóinak Fernández úgy fogalmazott, hogy az általa vezetett Egyesült Állampolgárok mozgalom a Macri-kormány „legelkötelezettebb ellenzékévé” vált, melyet azzal vádolt meg, hogy „csak arra képes, hogy fájdalmat okozzon az ország döntő többsége számára”.

A korábbi államfő korholta azokat a korábbi párttagokat, akik „megbontották a sorokat”, és azt mondta, hogy az új „nemzeti és népi” politikai csapata „megveti a lábát”.

A szavazáson az ország szenátusának egyharmadát és a képviselőház közel felét választották meg, és ezt sokan a Macri-kormány próbájának tekintették, ami megmutatja, hogy milyen támogatással bír a neoliberális reformjai elleni folyamatos tüntetések közepette.

A Cambiemos várhatóan 61 képviselői helyet szerez meg a 127-ből, és 12-öt a 24-ből a szenátusban. A Fernándezzel szövetséges erők várhatóan 48 helyet szereznek az alsóházban és 10-et a felsőházban.

Fernández koalíciója a Macri által visszaállítani tervezett neoliberális modell ellen kampányolt. A volt államfő ellen jelenleg korrupció miatt eljárás folyik, amely szerinte politikailag motivált.

Macri pedig azért kampányolt, hogy felhatalmazást szerezzen a gazdasági és munkaügyi törvényreformhoz, mely kiváltotta a szakszervezetek és a társadalmi csoportok ellenállását, mivel növelte a szegénységet és az alultápláltságot az országban.

A szavazásra néhány nappal azután került sor, hogy megállapították, hogy a Chubut folyóban talált holttest Santiago Maldonadóé, azé az aktivistáé, aki egy rendőrségi rajtaütés során tűnt el, amikor a hatóságok a patagóniai régió mapucse törzseire támadtak.

Maldonado eltűnéséből országos botrány lett, és az emberek országszerte követelték, hogy a hatóságok reagáljanak az aktivista eltűnésében játszott szerepükkel kapcsolatos vádakra.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság