A Latin-amerikai Választási Szakértők Tanácsa (CEELA) megerősítette, hogy a vasárnapi venezuelai helyhatósági választások tiszta és átlátható módon zajlottak le.

„A szavazások békésen és probléma nélkül zajlottak le (…), az eredmények kifejezik a (venezuelai) állampolgárok akaratát” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Nicanor Moscoso, a CEELA elnöke.

A CEELA szerint tisztán és átláthatóan zajlottak le a venezuelai választások, jelentette be Nicador Moscoso - Fotó: VTV

A CEELA delegációja ezerháromszáz nemzetközi megfigyelőből állt, akik között ott volt Guillermo Reyes, a kolumbiai Választási Bíróság volt elnöke, Augusto Aguillar, a hondurasi Legfelsőbb Választási Bíróság volt elnöke és Gastón Soto, a perui választási hatóság volt vezetője is.

A testület jelentése szerint a szavazást „teljesen szabályszerű” körülmények között és a választójog titkosságának „garantálása” mellett tartották meg.

A vasárnapi választásokon a Maduro elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) kerekedett felül a jobboldali MUD koalícióval szemben, miután az előbbi meglepetésre 17 államban legyőzte az utóbbit.

Az eredményeket a MUD, azt állítva, hogy csalás történt, nem ismerte el, és arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak az utcákra.

A MUD azzal vádolja a Nemzeti Választási Tanácsot (CNE), hogy akadályozta az ellenzékiek részvételét azzal, hogy áthelyezett 334 szavazóhelyiséget, amelyeket a július 30-ai alkotmányozó nemzetgyűlési választások során támadások értek a kormány ellen tiltakozók részéről.

A hetekkel korábban bejelentett áthelyezések főként Anzoátegui, Aragua, Carabobo, Lará, Mérida, Miranda és Táchira államokat érintették. Ennek ellenére Mérida és Táchira államokban a MUD győzött, még úgyis, hogy előbbiben 58, utóbbiban 42 szavazóhelyiséget helyeztek át.

A CEELA azt is elmondta, hogy egyetlen hivatalos bejelentés sem érkezett hozzá az ellenzék részéről, mely a csalással kapcsolatos vádjait a médiában tette közzé.

Maduro elnök a vasárnapi szavazás száz százalékos újraszámolását kérte, melyet az ellenzék is kért.

A venezuelai regionális választások eredményét még a CEELA jelentése ellenére is megtámadta Washington és Párizs.

„Elítéljük, hogy a szabad és tisztességes választások hiányát Venezuelában. A venezuelai emberek hangját nem hallották meg” – jelentette be Heather Nauert, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője.

A diplomata azonban semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott arra, hogy kormánya mire hivatkozva utasítja el a választások eredményének elismerését.

Az elmúlt hónapokban a Trump-adminisztráció rendkívül agresszív álláspontot képviselt a Maduro-kormánnyal szemben, gazdasági szankciókat vetett ki, utazási tilalmat rendelt a venezuelai tisztviselőkkel szemben, valamint katonai beavatkozással és embargóval fenyegetőzött.

A francia külügyminisztérium hétfőn adott ki egy közleményt, amelyben „állítólagos súlyos szabálytalanságokra”, valamint „a hitelesítési és összeszámolási folyamat átláthatóságának hiányára” hivatkoztak.

„Franciaország sajnálatosnak tartja ezt a helyzetet és együttműködik európai uniós partnereivel annak érdekében, hogy megvizsgálják milyen lehetőségei vannak, hogy megoldják az országot érintő súlyos helyzetet” – folytatódott a közlemény.

A nemrégiben megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron gyakran kritizálja a venezuelai elnököt, Nicolás Madurót.

Szeptemberben a francia vezető számos befolyásos venezuelai ellenzéki politikussal találkozott, amikor azok azért kampányoltak Európában, hogy az EU vezessen be gazdasági szankciókat Venezuelával szemben.

Az Európai Parlament a múlt hónapban szavazott arról, hogy megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy vezető venezuelai tisztviselőkkel szemben szankciókat alkalmazzanak, ahogy azt korábban már Washington és Ottawa is megtette.

A párizsi közleményre válaszul a venezuelai külügyminiszter, Jorge Arreaza a Twitteren reagált, és elutasította az országa belügyeibe történő beavatkozást.

„Az EU és egyes tagjai (akik Trumpnak alárendeltek) megkérdőjelezik a venezuelai nép akaratát” – jelentette ki.

Írta: Lucas Koerner

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság